måndag 22 november 2010

Årets perenn blev en funkia


Hosta fortunei, blomsterfunkia med otaliga kultivarer har utsetts till Årets Perenn 2011. Det är som vanligt Perennagruppen bestående av landets perennodlarelit som har tänkt och funderat, vaskat och till slut valt ut och hedrat just den mångformiga blomsterfunkian med den förpliktande titeln "Årets Perenn".


Stäppsalvia var första Årets Perenn - här sorten 'Ostfriesland'

Det var 1997 som Perennagruppen för första gången lanserade årets perenn. Prämiärperenn blev då stäppsalvia, Salvia nemorosa och sedan har en lång rad av utmärkta, odlingsvärda perenner fått samma utmärkelse. Bland de allra bästa av alla årets perenner återfinns röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus', jättedaggkåpa, Alchemilla mollis, kärleksört Sedum 'Matrona', ulleternell, Anaphalis triplinervis, sköldpaddsört, Chelone obliqua och kransveronika, Veronicastrum virginicum.

Här är hela listan.
1997: stäppsalvia, Salvia nemorosa
1998: röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´
1999: jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
2000: kärleksört, Sedum ´Matrona´
2001: ulleternell, Anaphalis triplinervis
2002: blodnäva, Geranium sanguineum ´Max Frei´.
2003: rödbladig alunrot, Heuchera micrantha-kultivarer
2004: sköldpaddsört, Chelone obliqua
2005: stjärnflocka, Astrantia major
2006: kransveronika, Veronicastrum virginicum
2007: jättetåtel, Molinia arundinacea
2008: fläckig lungört, Pulmonaria officinalis
2009: gullnattljus, Oenothera fruticosa
2010: koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
2011: blomsterfunkia, Hosta fortunei-kultivarer

"Hosta fortunei" är egentligen ett samlingsnamn för en hel grupp av trädgårdshybrider med ganska olika utseende. Med största sannolikhet ingår daggfunkia, Hosta sieboldiana, i hybridkomplexet. Den egentliga Hosta fortunei, om den nu finns, är däremot inte så vanlig i odling men grönbladiga sorter som 'Obscura' och 'Hyacinthina' är nog inte så avlägsna de förmodade vildformerna.

Bland de bästa kulturformerna kan nämnas 'Francee', 'Patriot' och 'Gold Standard'. Funkiornas hela och stela blad kommer bäst till sin rätt när de samplanteras med växter som har mjukare och sirligare struktur. Därför hör olika ormbunkar till funkians bästa grannar. Läs mer om Årets Perenn 2011 på Perennagruppens hemsida.

Är då blomksterfunkian ett bra val? Är det en värdig Årets Perenn-representant? Ja, i varje fall uppfyller den ju med råge kriterierna härdig, vacker och odlingsvärd i hela landet, men så särskilt upphetsad blir man kanske inte av ett gäng brokbladiga funkior. Möjligen för ett antal år sedan, men idag känns de ganska vanliga och ospännande. Dessutom är de ofta angripna av virus, men det är de ju inte ensamma om i växtvärlden förstås.

Nu tycker jag personligen bäst om Årets Perenn när det bara är en perenn som väljs ut, som fallet var med Echinacea purpurea 'Magnus' och Sedum 'Matrona'. Blomsterfunkiorna är ju en hel massa olika sorter som också alla ser olika ut. Jag hade alltså hellre sett att man fastnat för en ensam kultivar, förslagsvis den fantastiskt vackra 'Francee'. Ett plus är i alla fall att Perennagruppen har valt ut fem av de bästa sorterna och presenterar dem lite närmare.

Sammanfattningsvis tycker jag ändå att Hosta fortunei är ett ganska bra val men som samtidigt andas väldigt mycket 1990-tal. Fast hellre sent än aldrig!

fredag 19 november 2010

Trädgårdsälskarens bästa julklappar


Ett litet tips så här i förjulstider. I Alnarp i Skåne finns en bokhandel som kanske är en av världens mest välsorterade. När det gäller trädgårdsböcker vill säga. Besök vår blogg Gröna Böcker/Svart Kaffe, http://gronabockersvartkaffe.blogspot.com/ eller kom till Alnarps Bokhandel direkt. Nästa gång är det öppet på torsdag den 25 november mellan 11 -14.



 

torsdag 11 november 2010

Tivoliparken växer vidare

Här slutar Fjärilsängen och istället kommer Vilda skogen att ta vid, men först ska det röjas.

Igår var jag i Laholm igen för att diskutera tidsplanen för stadsparkens fortsatta utveckling. Redan klart är att nästa del på tur att förverkligas blir Fjärilsängen som ska sås i april nästa år. Till hösten 2011 kommer vi sedan om allt går som vi vill att anlägga Vilda skogen, Trollstigen, Djungelbäcken och Dimmornas skog och kanske hinns också Magnoliaporten med. Dessutom ska nästa etapp av Vårbacken planteras.

Vilda skogen som ligger i direkt anslutning till Fjärilsängen kommer att bli en gles, svensk naturskog med enbart inhemska träd, buskar och örter. Men vilda skogen gränsar till Dimmornas skog som blir något helt annat. Här är det exotiska växter som dominerar och bland annat bambu, höga ormbunkar och junimagnolia (Magnolia hypoleuca) kommer tillsammans med många storbladiga växter att ge ett nästan tropisk uttryck åt platsen. Genom Dimmornas skog rinner Djungelbäcken kantad av Gunnera, Darmera och höga Astilbe.

När vi väl sätter spaden i jorden återkommer jag förstås med utförligare beskrivningar.

Här kommer kanalen att vidgas till en groddamm, men det blir först under 2012.
Längre norrut ska kanalen iställets omvandlas till den mystiska Djungelbäcken. 

torsdag 4 november 2010

Sent byta lönnarna om till fest


Cecilia och ett gäng studenter har varit i Japan och är just hemkomna därifrån. Men där hade inte den riktiga höstfärgningen satt fart ännu. Här hemma har vi däremot nu ganska länge kunnat glädja oss åt ovanligt färgsprakande höstfärger. Men just de japanska lönnarna har tvekat inför den annalkande senhösten och först nu blyg vågat kränga av sin gröna klädnad och dragit på värsta färgstassen i de klaraste av röda nyanser. Vilken show, vilken makalös förändring!



Acer palmatum 'Osakazuki' brukar räknas som den bästa höstfärgaren bland de japanska lönnarna. Det är svårt att säga emot det påståendet just nu. Men det är först den här veckan som de riktigt klart röda färgtonerna har framträtt.


Bokarna runt slottet i Alnarp vill inte vara sämre. I det låga motljuset glöder de i strålande gyllenbrunt och utgör den mest betagande boksyn man kan tänka sig för tillfället. Fast om sanningen ska fram så är den här bilden är en vecka gammal. Gårdagens stormvindar svepte dessvärre av en stor del av bladskruden som nu ligger ängsligt väntande på marken inför den snart stundande elaka lövtuggens intåg. Vi får passa på att njuta innan allt är söndertuggat till förnemull.



Senast jag besökte Laholm hade bara en av parkens alla Nyssa sylvatica dristat sig till att vackert rodna. Det var den 11 oktober, snart en månad sedan. Nu ska jag till Laholm i nästa vecka igen och förhoppningsvis har nu även de andra nyssorna följt förelöparens exempel och prunkar i djupaste lysrött. Det ännu gröna, lite större trädet strax till höger om den färglagda nyssan är en artfrände som jag hoppas att få se rödklädd i nästa vecka.