måndag 31 januari 2011

Rebecka vann

Här någonstans på stora gräsmattan ska idéträdgården byggas

Idéträdgården som ska uppföras på Sofiero under Stora Trädgårdsfesten i höst är nu utsedd. Det vinnande förslaget har skapats av Rebecka på Landskapsarkitektutbildningen i Alnarp. Mer än så säger jag inte nu, men förslaget är så bra att du absolut måste komma till Sofiero den 26-28 augusti. Jag lovar att du inte ska bli besviken.

Det var ju många bra och spännande designförslag att välja bland, fast ändå så var Karin Svensson, Cecilia Wingård, Petra Thorpet och jag helt överens om att välja ut just denna idéträdgård. Vi hade den alla som vår personliga favorit. Det var ju också ett mycket genomarbetat förslag på alla plan. En idéträdgård med en bärande idé suveränt presenterad med utsökta planer och illustrationer. Grattis Rebecka!

Hannas bukett 2010 var enastående bra - men i år blir det
något helt annat och alls inte sämre vad det verkar som... 

måndag 10 januari 2011

Från buskstäpp till tropisk regnskog

Även om det är halvöken, buskstäpp av låggrästyp och savann med enstaka träd som är de dominerande vegetationstyperna i Kenya så finns det också mindre områden både med varmtempererade skogar och tropisk regnskog.

Buskstäpp av låggrästyp

Utanför kommunhuset i Kisii växer det epifytiska ormbunkar på ett träd

Det är det tropiska klimatet med de nästan dagliga korta regnen som gör att vi kan hitta grenar belamrade med olika ormbunkar även inne i städerna. Kisii ligger i ett höglänt område i västra Kenya, ganska nära Victoriasjön.

lördag 8 januari 2011

Bougainvillea överallt

Precis som på många andra ställen i den tempererade eller tropiska världen är Bougainvillea den vanligaste prydnadsbusken i både i trädgårdar och i offentlig miljö i Kenya. Här växer den också förvildad längs vägrenen. Mest används den som klättrande buske längs murar och staket eller över portaler, men ibland beskärs de till låga, kompakta buskar. Bouganvillean visar upp sig i alla de färger från skrikigt cerise och lysande rött till ljusa pasteller och rent vitt.










Här äter vi lunch under en jättestor Bougainvillea i ljusaste pastellrosa. Egentligen växte den på ett träd men det har nu dött och den rosa skönheten har istället klätt in alla de döda grenarna.