onsdag 17 oktober 2012

Vedlund - den dynamiska dungenMästarrabatten 2013


Mästarrabatten 2013
Just nu pågår fackmässan Elmia Garden i Jönköping och tidigare idag var jag där för att presentera Mästarrabatten 2013 som jag fått i uppdrag att komponera. Nästa års rabatt är en geografisk, dynamisk ståndortsplantering som jag valt att kalla Vedlund - den dynamiska dungen.

Vedlund - den dynamiska dungen
Om du har någon del av trädgården som beskuggas av större träd med ett grenverk som solen silar igenom så kan Mästarrabatten 2013 vara något för dig. Det är just i den vandrande skuggan som planteringen blir som bäst.

Vedlund är ett nytt begrepp som kanske måste förklaras. I trädgårdssammanhang används gärna facktermen woodland för att beskriva en gles, öppen trädgårdsdunge av träd och buskar med en undervegetation av en mångfald av örter. Helst skulle vi förstås vilja ha ett svenskt ord istället för woodland som dessutom kan ha lite olika betydelse i olika delar av världen. Eftersom lund inte är helt synonymt med woodland, så introducerar jag alltså nu det nya fackuttrycket vedlund.

Död ved i vedlunden

Men en vedlund är mer än så. Det är ett dynamiskt ekosystem i den lilla skalan, en gles dunge av träd och buskar med ett artrikt och frodigt örtskikt och med stubbar, fallna stockar och multnande grenar bland de torra fjolårslöven. Den döda veden är viktig för ett stort antal insektsarter och utgör dessutom ett välkommet skydd för såväl näbbmöss, grodor och salamandrar som alla sorters småkryp. Sedan kan den ju också vara ett väldigt vackert inslag i rabatten. 

I Mästarrabatten 2013 får växterna själva bestämma var de vill växa och uppmuntras att sprida sig med frön eller korta utlöpare. Viss kontroll behövs förstås alltid, men den bör hållas till ett minimum. Ogräsrensning kommer man aldrig helt ifrån och att sprida ut vissna löv - trädgårdens guld - i rabatten hör till ett av de viktigaste arbetsmomenten. Men i övrigt är det bara att njuta av ett stycke föränderlig natur i den egna trädgården. Gör det!

Läs mer om Mästarrabatten 2013 på Mästarrabatten.


Örtskiktet i Mästarabatten 2013

70 kommentarer:

 1. En vedlund blir det nästa år ! Får översätta den till lite tåligare växter bara.

  SvaraRadera
 2. Det var en skir fin blommning i den rabatten!!
  Gillar ordet vedlund det passar bra på min skogsrabatt som numera kan kallas vedlund
  Mariana.

  SvaraRadera
 3. Hej Peter!

  Du var Best in show i går och jag blev så inspirerad!
  Tack för det.
  Nu gäller det bara var jag hittar att köpa floxen. Det hann jag inte kolla upp under gårdagen. Har du ett bra förslag på inköpsställe?

  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika, du är alltid så snäll och vänlig med dina omdömen. Nästa vår kommer du nog kunna hitta floxen på många ställen. Du har väl närmast till Ödåkra Plantskola? Andra inköpsställen i närheten är exempelvis Hallandsåsens Plantskola och Hedentorps i Ängelholm.

   Lycka till med din vedlund!

   Radera
 4. Tack Peter för svar.
  Jag tyckte det av hela mitt hjärta att du var bäst och jag kände så starkt att det var så jag ville ha just den rabatten i min nya trädgård. Älskar de där tvååringarna som busar till det.
  Hoppas du får mycket uppskattning för din rabatt.
  Natti natti
  Annika

  SvaraRadera
 5. Ubrister som Fylking: ÄÄÄÄNTLIGEN!

  Finurligt med det försvenskade namnet av woodland. Tummen upp för det med! Blåfloxen blev jag jättenyfiken på och lovar bekanta mig med kommande säsong.

  SvaraRadera
 6. Har ju kommenterat på FB men kan bara upprepa att det är vackert.

  SvaraRadera
 7. Den här bloggen får aldrig försvinna, här finns så många kunskapstäta och inspirerande inlägg från Peter. Med vänlig hälsning
  Trädgårdsskribenten Ann Larås

  SvaraRadera
 8. Jag minns att vi talade om död ved i trädgården för rätt länge sedan och du var nog den som på allvar fick mig att inse skönhetsvärdet i sådan. Nu tycker jag inte längre att döda träd nödvändigtvis är något som ska plockas bort ur en trädgård utan man kan se den som en tillgång - och här har du ju verkligen visat på hur det kan göras!

  Tacksam över att ha fått lära känna dig Peter och att få tagit del av kunskap och insikter och inte minst din strålande humor!

  SvaraRadera
 9. Tack för den fina boken jag fick!
  Minnet finns kvar i allt vackert du skapat
  Mariana

  SvaraRadera
 10. Your blog has gone quiet on us. I read some interesting posts here.

  SvaraRadera
 11. Very regrettably Peter left us and this Earth on nov. 10 2012. His memory lives on, for example here on this blog and in his many plantings.

  SvaraRadera
 12. Ann, du har så rätt - har finns verkligen massor av kunskap! På något sätt är det en del av Peters testamente eftersom han inte hann publicera sig så mycket i tryck, utan det var i denna blogg (och den engelskspråkiga) som Peter vände sig till allmänheten, förutom genom sina planteringar förstås. Jag läste nyligen detta inlägg och det känns verkligen som Peters filosofi i koncentrat:
  http://petergaunitz.blogspot.se/2010/06/bli-mer-dynamisk.html
  Det är nu upp till oss att plocka upp de inspirerande trådar som Peter lämnat efter sig! Jag tycker mig kunna skönja att hans tänkande får fotfäste lite här och där och säkert blir det mer. Vad kan vara mer rätt än att låta naturen själv visa vägen?

  SvaraRadera
 13. Very interesting article. Check my site: http://prolesan-pure.com/ becouse is a good site ;)

  SvaraRadera
 14. https://beautyreviews.online

  SvaraRadera
 15. Nice post. It is really interesting. Thanks for sharing the post!
  Buy AC Online | Smart LED TV
  Laptops for Sale | Best Inverter AC

  SvaraRadera
 16. Apply for latest recruitment via Recruitment Wave also submit your credentials for Federal Fire Service Recruitment. See how to apply for Nigerian Army Recruitment Also visit NDDC Recruitment and visit DSS Recruitment and NAFDAC Recruitment

  SvaraRadera
 17. Many of us are transitioning to a more modern look these days, and that means turning to more neutral tones for furniture, walls, and floors. Spicing up your neutral color palette Celebrate the good times or just enjoy a casual meal with friends and family with high style dining room furniture. From long rectangular tables with a more formal look to graceful ovals and casual round tables, choose the design that's right for you.we arkah make the best custom furnitures with best modern and stylish look! for more visit: https://www.arkahexports.com

  SvaraRadera
 18. Nice Article from the Author, properly written content.

  songs lyrics  Mp3 Download

  SvaraRadera
 19. Excellent post! Your post is very useful and I felt quite interesting reading it. Expecting more post like this. Thanks for posting such a good post. laptop service in home. To service your laptop with offer prices, Please visit : Laptop service center in Navalur

  SvaraRadera
 20. Great information about wilderness for beginners giving the opportunity for new people. Eren Yeager Coat

  SvaraRadera
 21. It's All about South African Gospel  Joyous Celebration enjoy

  SvaraRadera
 22. Nice post. Thank you to provide us this useful information.
  Johnny Silverhand Vest

  SvaraRadera
 23. According to many, this substance adds no value to one’s health but rather increases pulmonary heart disease is what our young girls throng to have a feel of.

  In a video sighted on social media, a lady is seen showing her smoking capabilities in front of two guys believed to be her besties.
  African News Today

  Breaking News

  Nigeria News

  Celebrity Gist
  Live scores

  Download Movies

  Relationship

  Nigeria Politics
  Small Chops
  curvy backside

  In the video, the two guys who were with her opened their mouth in shock in disbelief at what the young girl was doing.

  SvaraRadera