söndag 1 april 2012

Blå jordgubbar på Floriaden

Sorten 'Domkop' är en av de blåaste sorterna av blågubben

I veckan öppnar Floriaden i Holland. Det är en stor utställning som bara återkommer en gång i decenniet och som i år är förlagd till staden Venlo nära tyska gränsen.

Floriaden är den här gången indelad i fem temautställningar nämligen Relax & Heal, Green Engine, Education & Innovation, Enviroment och till slut World Show Stage. Idag släpps några av årets växtnyheter och redan igår förhandsvisades sortimentet vid temautställningen Education & Innovation.

Störst uppmärksamhet fick förståligt nog firman Lugens & Verzinsels BV från Apeldoorn som premiärvisade ett flertal genmanipulerade grödor där blå jordgubbar kanske är den mest spännande nyheten av alla.

Man har länge försökt att blanda genmassa mellan olika bärslag för att få fram produkter med högre halt av antioxidanter och vitaminer. Nu lanseras äntligen de första hybriderna mellan blåbär och jordgubbar och de påstås vara fullmatade med antioxidanter och andra nyttigheter.

Det är det blå färgämnet myrtillin från skalet hos blåbär som ger den blå färgen åt det nyskapade bäret som på holländska kallas för blauw erdbes. Som svenskt namn har föreslagits blågubbe och det tycker jag är ett bra namn.

På latin kallas blågubben +Fragineum filuriensis. Plustecknet visar att det är en chimär som alltså är en blandning av två organismer. Artepitetet hedrar förädlaren av blågubben professor Dodger van der Viluhr.

I den kollektion som släpps idag ingår sex namnsorter med olika egenskaper och där också den blå färgen varierar mellan sorterna. Blågubben är självsteril så det behövs alltså minst två namnsorter bredvid varandra för att det ska bli några bär.

Premiärsorterna av den nya blågubben är 'Tootal Bedrogen', 'Domkop', ’Blue Lies’, ‘Dark Scammed’, ‘Got U’ och ’Little Fool’ Det är alltså den holländske växtgenetikern Dodger van der Viluhr från universitet i Waageningen som tagit fram de blå gubbarna som väntas bli en stor försäljningsframgång för firman Lugens & Verzinsels BV.

Hur som helst är det spännande med något nytt och blå jordgubbar är en efterlängtad och mycket intressant nyhet. GMO är något som kommer mer och mer i framtiden.

14 kommentarer:

 1. Bra! Vanvittig fin blåfarge!

  SvaraRadera
 2. Kul och spännande.

  Tur att du gav oss förklaringen och bakgrunden till artepitetet annars hade man nog blivit tveksam till "FILURiensis" så här den första april.

  Kristina

  SvaraRadera
 3. :)
  Ha en underbar söndag!!

  SvaraRadera
 4. tänk så arg jag blev först, innan pengen trillat ner;)

  SvaraRadera
 5. Fy så blå :-) Den där såg inte god ut! Glad april!

  SvaraRadera
 6. Ja det drog in mig hit till din sida i alla fall.. Och det är jag glad för. lägger till mig som följare så jag hittar hit igen. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 7. Den var riktigt kul.
  Ha en trevlig Påsk vecka
  Vivian

  SvaraRadera
 8. Genialiskt.... Hehe! Glad påsk :)

  SvaraRadera
 9. Bra sortnamn;)

  Ha en finfin avslutning på påskhelgen,
  Rebecca

  SvaraRadera
 10. Men Oj, den ser helt galen ut gubben. Inget jag skulle stoppa i min mun. / Anna

  SvaraRadera
 11. Tack för ett gott skratt :)

  SvaraRadera
 12. Skulle vara kul att kunna beställa dessa blåa gubbar och om dom klarar zon 5

  SvaraRadera