söndag 11 september 2011

Stäppen börjar ta ton


Från gräsmatta till kalkstäpp
Under våren har Trollebergsrondellen i Lund ändrat skepnad och nu vajar där redan enstaka stäppgräs bland blommande perovskia, brödranejlika och brittsommaraster. I påskas planterade vi massor av torkälskande stäppväxter direkt i den utlagda kalkkrossen. Dessutom såddes en hel del frön som nu så sakteliga har börjat att spira bland stenskravlet. Men det kommer att ta minst 3-4 år innan allt har etablerat sig och vuxit sig någorlunda färdigt.



Redan  kan man dock ana vad som väntar oss om några år. Så här års är det Perovskia atriplicifolia 'Little Spire' och Aster amellus 'Breslau' som är huvudaktörer på den runda scenen. Fortfarande blommar enstaka plantor av brödranejlika, Dianthus carthusianorum, låg grekvädd, Knautia macedonica 'Mars Midjet' och Geranium 'Tiny Monster'.

På onsdag är det dags för sättning av lökväxter. Det är särskilt stäpplök, Allium christophii, och klotlök, Allium sphaerocephalon, som ska tryckas ner i kalkkrossen. Gräslök, Allium schoenoprasum, har vi istället direktsått och de har redan grott i tusental bland småstenarna.

Så här såg det ut i början av juni i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar