måndag 9 januari 2012

Vaste Plant van het Jaar voor de laatste keer?

Knöterich, Staude des Jahres 2012

I många länder utses årligen Årets Perenn precis som det gjorts i Sverige sedan 1997. Här hemma är det blå bolltistel, Echinops bannaticus, som de svenska odlarna av perenner valt ut i år.
Perennodlarna har alltså ansett att en specifik art ska lyftas fram i rampljuset under 2012. I Sverige är det regel att välja en växtart eller till och med en bestämd namnsort som var fallet 1998, 2000 och 2002, till Årets Perenn. Så är det inte i alla länder. I Tyskland brukar man istället välja ett helt släkte till Årets Perenn och för 2012 har man enats om att utse Knöterich till Staude des Jahres 2012 som det heter där. Knöterich är det tyska samlingsnamnet för perenner som hör till de tre släktena Persicaria, Bistorta och Aconogon.

I USA har man tvärt emot tyskarna valt en bestämd namnsort nämligen silverbladig kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Jack Frost' som Perennial Plant of the Year.

I Nederländerna har det gått riktig inflation i Årets Perenn. Det är Vereniging van Vasteplantenkwekers som utser Årets Perenn i Holland och det började med att man 2009 valde hela gruppen prydnadsgräs. För 2011 var det en massa olika perenner lämpliga till snitt som de utsett till Vaste Plant van het Jaar och året innan hade man fastnat för Tuinkruiden. Alltså många olika kryddor!

Vaste Plant van het Jaar 2010. Tuinkruiden (trädgårdskryddor)
Bieslook (gräslök), Allium schoenoprasum
Citroenmelisse (citronmeliss), Melissa officinalis
Hysop (isop), Hyssopus officinalis
Oregano (kungsmynta), Origanum vulgare
Munt, pepermunt (pepparmynta). Mentha x piperita
Rozemarijn (rosmarin), Rosmarinus officinalis
Tijm (timjan),Thymus vulgaris
Venkel (fänkål), Foeniculum vulgare

Vaste Plant van het Jaar 2011,Tuinboeketten (trädgårdsbuketter)
Alchemilla, Aster, Astilbe, Astrantia, Coreopsis, Delphinium, Echinacea, Eupatorium, Gypsophila, Helenium, Heliopsos, Helleborus, Heuchera, Lythrum, Mentha, Paeonia, Pennisetum, Perovskia, Persicaria, Phlox, Physalis och Verbena.

Puh! Det var ju nästan hela plantskolesortimentet! Vad är det egentligen man håller på med där nere i Nederländerna? På två år har man betat av 22 hela släkten av perenner och 8 kryddväxter. Hur ska man rimligtvis kunna toppa detta till innevarande år? Ska det bli Vaste Planten voor Schaduw, med 44 olika släkten av skuggperenner eller något i den stilen?

Någon årets perenn i Holland för 2012 har jag inte heller sett presenterad ännu och det är nu med stor spänning jag väntar på vad som komma skall – om det nu blir några fler Vaste Plant van het Jaar.

Nej, jag tror att man är helt fel ute i Holland när man vräker på med så många olika perenner som ska representera Årets Perenn. Hela begreppet riskerar ju att urholkas. Det är verkligen förvånande också, eftersom jag inbillat mig att holländarna var bra på marknadsföring. Men här verkar man istället förstöra marknaden för sina egna produkter. Jag tror att vägen som man slagit in på i USA och Sverige är mer framkomlig, för kaukasisk förgätmigej, Brunnera macophylla ’Jack Frost’ och blå bolltistel, Echinops bannaticus, känns som betydligt bättre val än en hel drös av perennsläkten.

Kanske är det så att Årets Perenn i Holland är på väg att självdö sedan odlarorganisationens representanter skjutit sig själva i roten, medan perennerna fortsätter att blomstra i media och rabatt här hemma hos oss. Den som lever får se.

Vaste Plant van het Jaar, Årets Perenn i Holland 2000-2011
2012 ?
2011 Tuinboeketten
2010 Tuinkruiden
2009 Siergrassen
2008 Astilbe
2007 Herfstanemon, Anemone
2006 Iris
2005 Astrantia
2004 Echinacea purpurea
2003 Leverkruit, Eupatorium rugosum ‘Chocolate’
2002 Daglelie, Hemerocallis
2001 Salvia
2000 Sedum ’Matrona’

Årets Perenn 2012
Sverige, Årets Perenn 2012, blå bolltistel, Echinops bannaticus
Norge, Årets Staude 2012, panserbergknapp, Sedum pachycladus
USA, Perennial Plant of the Year 2012, Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’
Tyskland, Staude des Jahres 2012, Knöterich, Persicaria, Bistorta, Aconogon

7 kommentarer:

  1. Haha! Ja det känns verkligen som om holländarna skjutit sig i roten! Det känns som totalt hål i kålhuvudet att ta halva plantsortimentet på en gång.
    Tack för ett mycket trevligt inlägg!

    SvaraRadera
  2. Skal man finne noe som ALLE medlemmene kan være med på, er sikkert disse gruppene en god idé. men som markedsføring og interessevekking fungerer det ikke. For meg. Men nederlenderne er jo størst -- kanskje de har forstått noe vi ikke har forstått?

    SvaraRadera
  3. "Den som gapar över mycket mister ofta....". Ja, Holländarnas system kanske rinner ut i sanden utan att någon kommer att sakna det.
    Kristina

    SvaraRadera
  4. Tack för lektionen om olika "Årets...". Ja nog känns det som att själva poängen med att utse sånt går förlorad om man gör som holländarna.

    /Annika

    SvaraRadera
  5. Ja, det var märkligt med Holland, men kanske de tänker att det ska vara perenner för snitt liksom. Ungefär som på Bauhaus när de annonserar "Perenner, flera sorter 19 kr/st". Konsumenterna vet inte så mycket...

    Det norska urvalet Årets Staude 2012, panserbergknapp, Sedum pachycladus, känns väl lite esoteriskt istället kan jag tycka.

    SvaraRadera
  6. Ja Maria, holländarna är ju bäst eller i varje fall störst när det gäller att sälja perenner, åtminstone på export. Hur det är i det egna landet vet jag inte riktigt. Kanske är det kort och gott så att all marknadsföring är bra, oavsett hur den utformas, i varje fall bättre än att hålla tyst...

    Lars, visst är det så att man menar perenner för snitt i största allmänhet, men ska det då kallas för årets perenn?

    SvaraRadera
  7. Nej, det är ju verkligen att tänja lite för långt på begreppet Årets perenn. Det verkar lite desperat, men man vill förstås popularisera perennerna och visa vilka fina snittblommor det finns bland dem. Men det borde man nog ha gjort i någon annan kampanj. Kanske har man tyckt att kampanjen har gett för lite merförsäljning? I Sverige tror jag i alla fall att de flesta säljer ordentligt mycket mer av årets perenn, och i många fall sitter nog effekten i flera år.

    SvaraRadera