onsdag 14 mars 2012

Slottet fyller 150

Alnarps lantmästare glömmer aldrig förlusten av slottet. Här rusandes mot detsamma.

Just idag är det 150 år sedan slottet i Alnarp invigdes. Det var alltså 14 mars 1862 som lärosätets stoltaste byggnad togs i bruk och redan från början var det avsett att användas som undervisningslokaler. Så förblev det till en bit in på 1990-talet då nedre våningen ännu bestod av klassrum, men numera är det kontorsrum i hela byggnaden och alla lärosalar finns i andra byggnader.

Tiina håller inledningstal och Hartmut pustar ut efter sn trudelutt

Idag den 14 mars 2012 har det alltså firats. Hartmut K. Schüssler blåste en inledande fanfar i sitt kära horn och efter några korta tal av Tiina Sarap, dekan, Bengt Keyser, Akademiska Hus och Anders Berngarn från Lomma kommun, avslutade Hartmut med en stilig slutfanfar innan det bjöds till tårtkalas. När fanfaren ebbat ut så tjurrusade välklädda lantmästare rakt genom den samlade hopen av åhörare för att "återta" slottet. Det minglades, det mumlades och det mumsades tårta så det stod härliga till och i foajén hördes jazz och snarlika välljud.

Göran Kritz, tidigare lärare och mueseiföreståndare för Lantbruksmuseet här i Alnarp, kåserade i Stora Sessionssalen och i den lilla var det filmvisning om flydda alnarpstider.

På slottets jubileumssida redovisas fortlöpande kommande aktiviteter. Det finns också en liten  jubileumfolder som går att ladda ner som en pdf-fil.


Lantmästare i väntan på slottets återintagande 

Alla var där

Lång ringlade kön in till slottet och de väntande tårtorna

Skön musik i foajén

Tidigt i morse hänges det upp banderoller på slottets norrsida

Igår täcktes slottsgården av ett fint lager grus inför högtidlighållandet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar