måndag 5 mars 2012

Kulturlek på marsmässan

Kultivera Mera! av Hanna-Sofia, Anna och Lisen 

Det har varit trädgårdsmässa i Malmö igen och det var första gången som Hem & Villamässan med Skånsk Trädgård arrangerades i de nybyggda mässhallarna invid Malmö Arena.

Finns det då något värt att kommentera från den här premiärmässa? Ja, absolut, men som vanligt inte särskilt mycket. Så som brukligt tar Hem & Villamässan nästan all plats och Skånsk Trädgård känns ganska ihopträngd längst in i hallen mellan bubbelbadkar, utemöbler i rottingimitation, feta älgkorvar, hjortronsylt och barkknäckebröd.

Några stora kommersiella idéträdgårdar var förstås på plats. Flyinge Plantshop bygger alltid montrar fyllda av blommande växter i sin bästa utveckling och årets upplaga var inget undantag från den regeln. Apotekarns trädgård från Simrishamn hade en stor och inspirerande idéträdgård med sedvanlig fläkt av ljumma medelhavsvindar.

Plantskolan i Vellinge hade byggt upp ett litet skogslandskap med belysta björkstammar, mossa och ormbunkar. Med stor glädje noterade jag hur väl ormbunkarna framhävde sig själva och gav en hint om deras framtid som självklara invånare i besökarnas lummiga lundar, om man nu får drömma lite. Men snart kommer nog ormbunkarna trots allt att tåga in i var mans trädgård och göra samma klassresa som prydnadsgräsen redan lyckats så väl med.

Även om de här större idéträdgårdarna var väl utförda på alla vis så förmådde de naturligtvis inte att tävla med de unga kvinnornas fantastiska trädgårdsinstallationer vare sig i ofanism, fantasi eller påhittaranda.

Den mest lysande och ljusstarkaste vårstjärnan den här gången, på en annars ganska dyster och molnig mässhimmel, var utan tvekan installationen Kultivera Mera! av Hanna-Sofia Larsson, Anna Heimann och Lisen Hendeberg, alla tre nyblivna trädgårdsarkitekter från Trädgårdsingenjörsutbildningens designinriktning vid SLU i Alnarp.

De hade skapat ett spännande trädgårdsrum med rosablommande tulpaner i en matta av purpurglänsande rödlökar och där höga boktorn i samma rödlöksfärg byggde sig höjd med ormbunkar och klättrande grönska längs bergsboksidorna. Man kan bara buga sig och applådera åt detta höghalsiga konststycke.

Så här skriver de själva på en informationsskylt vid montern:

 "Låt våren väcka din kreativitet, din odlingsglädje och spontanitet. Nu är den tid då vi längtar efter att få sätta spaden i jorden, så frön och plantera – eller kultivera om man så vill.

Den här idéträdgården är en ordlek med ordet kultur som betyder både odling och bildad. Kultivera Mera, helt enkelt!

Med vår idéträdgård vill vi inspirera dig till att vidga synen på odling. Vi vill skapa en färgstark och inspirerande idéträdgård med oväntade attribut. Genom att plantera i böcker är tanken att med både humor och estetik presentera nya och spännande kombinationer. Låt kreativiteten flöda, samla frön och hitta på nya projekt till din trädgård, balkong, odlingslott, fönsterbräda eller varför inte det bortglömda hörnet av bostadskvarteret".

De hade kanske inte behövt förklara sina intentioner så i detalj, utan nöjt med sig att konstatera att de ville inspirera betraktaren till att våga ta ut svängarna lite mer på den egna odlingsplotten. För det är ju något som man verkligen skulle önska att fler trädgårdsägare skulle ta sig mod till att göra.

Sedan är förstås frågan om gemene man förstår att suga åt sig budskapet och förmår att omsätta det till verkliga, genomförbara trädgårdsprojekt. Risken är nog stor att Kultivera Mera! bara blir en spännande och annorlunda installation utan efterverkningar i landets trädgårdar. Men det får väl i så fall vara gott nog, för som artistiskt uttryck och trädgårdsinstallation var detta något extraordinärt. Tack för det!  



Montern intill var skapad av tre andra unga kvinnor. Annica Hansson och Cecilia Holm från 
Vi Tre & Trädgård hade tillsammans med Julia Andersson som bollplank, byggt upp en väldigt spännande och mångfacetterad idéträdgård där de fina äkta mattorna plötsligt liksom säckade ihop på mitten och övergick i en blommande gräsmatteplätt. Hela montern var fylld av spännande detaljer med bakväggens stapel av huggen brasved som snygg miljöbildare. Jag skulle bli förvånad om det inte var många mässbesökare som stannade till och nickade gillande inför den här fina kreationen.

Vellinge Plantskolas stora moss- och ormbunksmonter

Gunnel Carlsson var där och berättade med stor inlevelse om sin syn på trädgård

Bokbergen i rödlökshavet igen

4 kommentarer:

  1. Härligt med en mässa då vet man att våren är på G även om det ännu dröjer i mina trakter.
    Underbara bilder på fina uppbyggda montrar.

    Önskar dig en solig dag!

    SvaraRadera
  2. Blev mycket glatt överaskad i dag när jag tömde brevlådan!!!
    Tack så väldigt mycket!
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, var posten så snabb? Priset i jultävlingen hade jag tänkt att skicka för länge sedan, men jag är alltid så seg med att få iväg saker. Hoppas att du får glädje av gräsen.

      Radera