onsdag 30 maj 2012

Trädgårdsonsdag med stäpp och sol


Vi planterade rosablommande blodnäva, Geranium sanguineum 'Apfelblüte'

Idag är det onsdag och senare i kväll sänds som brukligt numera mitt i veckan programmet Trädgårdsonsdag där jag figurerar som tillfällig gäst. I kvällens program ska det bli en liten, liten kalkstäpp på framsidan av huset där gassesolen trycker på som allra värst.

Det handlar om en utpräglad torrmarksplantering som aldrig någonsin ska behöva vattnas när den väl etablerat sig. Nu när växterna är nyplanterade och ännu inte hunnit ner med rötterna på djupet är planteringen däremot mycket sårbar och behöver vattnas både ofta och rikligt. Men det är alltså ett övergående bestyr.

I påannonseringen inför programmet står det: "Hur gör man en bit ökenladskap i sin trädgård?" Det är tyvärr lite falsk marknadsföring för någon öken är det verkligen inte fråga om. Så jag hoppas att ingen blir besviken när det visar sig vara en torrstäpp som vi bygger och ingen kaktusplantering.

Nu skulle man mycket väl kunna anlägga även ett ökenlandskap med härdiga kaktusar, palmliljor, gråbladiga buskmalörter och ettåriga ökenväxter, men det är det alltså inte fråga om den här gången. Annars är förstås även ökentemat något de skulle kunna ha med i programmet någon gång. Det är nog inte så många som känner till att flera kaktusar faktiskt fungerar på rätt ställe även i en svensk trädgård.

Växterna som planteras på stäppen i kvällens program är idel kändisar. Det är antingen växter som redan är vanliga i handeln eller som växer vilda i landet. Inga rariteter alltså.

Men några av de inhemska växterna kan vara svåra att hitta i plantskolan. Konstigt nog visade det sig dessutom vara svårt att på tag i det utmärkta lilla gräset Achnatherum calamagrostis, silvergräs. Det är synd, för ett så användbart gräs som silvergräset borde finnas i alla plantskolor och i varje solträdgård tycker jag.

Pernilla och Peter i planteringstagen. Bild från Trädgårdsonsdag på Facebook

9 kommentarer:

  1. Vad trevligt att du gör ett besök där!!
    Ska bli kul att se och få fler tips om torktåliga växter.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Sitter alltid bänkad, inte mindre nu i kväll då:)

    SvaraRadera
  3. Hade inte möjlighet att se programmet. Synd. Stäpptemat är ju hur användbart som helst. Rosa blodnävan har jag inte sett tidigare. Den ska jag lägga på minnet!

    Ha det
    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristina! Tack för tipset om tv-krönikör Niklas lilla kåseri. Du kan om du vill se hela programmet på svt-play.

      Radera
  4. Hej Peter!

    Jag har funderingar på att anlägga en "stäpplantering" inspirerad av dej i Trädgårdsonsdag. Tyvärr går det inte alls att hitta en växtförteckning eller en beskrivning hur man går till väga på Svt-Play utan man måste se programmet igen. Och det vill jag inte! Mest för att jag inte har tid, nu när jag packar för en flytt till min första egna trädgård!

    Vet du hur jag ska få tag i den informationen? Har du skrivit någon bok i ämnet?

    Hälsningar/ Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!

      Hela växtlistan finns på Trädgårdsonsdags hemsida. Jag har inte hunnit skriva någon bok om detta ännu, men jag kan rekommendera Peter Korns nyutkomna bok "Peter Korns trädgård - odling på växternas villkor". Den kan beställas från hans hemsida. Lycka till med stäppen!

      Radera
  5. peter, this is one of the most pretty photo i saw today..
    love it.
    it looks like thin delicate flower.

    SvaraRadera
  6. Man kan köpa frö till silvergräs hos Lindbloms:
    http://produkter.shop.textalk.se/sv/katalog/prydnadsgras/achnatherum-calamagrostis/achnatherum-calamagrostis-silvergras.html

    SvaraRadera
  7. Pappa du är så saknad! Duktig på växter var du utan tvekan! Synd att jag inte hann lära mig mer från dig. Hade behövt dig nu ❤️

    SvaraRadera