onsdag 27 juli 2011

Vägen västerut

Röd sidenört, Asclepias tuberosa

En vecka av den fantastiska resan till prärierna i Nordamerika har gått och vi ska stanna här i två veckor till. Eftersom jag är ute på prärier, savanner och i parker mest hela tiden så hinner jag inte skriva så mycket här på bloggen nu. Men när jag har kommit hem så blir det förhoppningsvis tid för lite fylligare rapporter. Än så länge får ni, kära läsare, hålla tillgodo med några få men vackra bilder från resan som gått.

Del av plantering av Oehme och van Sweden i Chicago Botanic Garden

Vit prärieklöver, Dalea candida

Monarda fistulosa i Sundrop Prairie Nature Preserve, Chicago, USA

Liatris spicata och Solidago juncea på the Gensburg-Markham Prairie, Chicago


måndag 11 juli 2011

Maryhill - öppen trädgård


Igår besökte jag så äntligen Maryhill i Lund. Jag försökte komma dit med studenterna tidigare i år, men David Kallós som bor där hade tyvärr inte tid den gången. Nu blev det i alla fall till slut ett besök tillsammans med Judy och Amani istället. Det hölls öppen trädgård både under lördag och söndag och många hittade dit. Vi var där redan när portarna slogs upp klockan 11 innan allför många hunnit dit och börjat skymma den fagra utsikten.

Gården på Kävlingevägen 18 i Lund var från början ett slakteri men bebos nu av Lotte Möllers son David Kallós. David som är krögare har för övrigt även ett recept för att tillreda "mördarsniglar". Om anrättningen verkligen serveras i hans restaurang betvivlar jag dock. Lotte själv bor nästgranne åt öster och dit hade jag möljighet att komma för en kort tid sedan med studenterna på min kurs i Alnarp.

Inträdet på 45 kronor per person betalades vid entrén. 

Väster om huset ligger en trädgårdsdel med klippta buxbomshäckar och topiary i buxbom. Här finns också en vit bänk som vätter mot anläggningen och flera ställningar med klättrande klematis. Rosor och gammaldags perenner är planterade innanför buxbomshäckarna. 

Topiary och klematis på Maryhill 

Mest berömd och kanske också mest sevärd är innergården med ett hav av vägvårda. Den centrala delen av gården består av en vildvuxen äng som har spridit sig med frö från enstaka planterade plantor. Här växer förutom vägvårda, Cikoria intybus, också bland annat kornvallmo, jättekungsljus, blåeld, åkervädd, prästkrage och gulmåra.  

Jättekungsljus, Verbascum olympicum, på innergårdens vilda äng

Längs väggarna på innergården växer stockrosor och olika klätterväxter

Amani beundrar ett konstverk i sten av Clara Sörnäs

I trädgårdens yttre delar löper flera smala stigar i en frodig lundremsa


Peter Linder från Peter Linders Plantskola var där under söndagen och sålde sina ovanliga träd och buskar och även en hel del spännande perenner. Jag funderade på att införskaffa ett fikon 'Desert King' men kom aldrig riktigt till köp. 

Det var flera andra som mött upp den här helgen på Maryhill. Från Råby Biogrönt kom Tommy Nordgren, min gamle klasskamrat från Högre Specialkursen i Alnarp, och sålde sina ekologiska grönsaker och faktiskt också några perenner, Gessie Örta- och Rosengård var där liksom Clara Sörnäs med sina fantastiska stenskulpturer. 
  

onsdag 6 juli 2011

Hever Castle and Gardens


Efter Sissinghurst bar det så av till Hever Castle and Gardens inte så långt från Edenbridge i Kent. Sissinghurst har jag besökt förut, men Hever var en helt ny bekantskap och en väldigt spännande men en aning spretig sådan.

Här fanns förvisso mycket att se med många vackra vyer, präktiga planteringar, rekonstruerade renässandetaljer och mycket annat därtill. Men det kändes hela tiden mer som en arrangerad trädgårdsupplevelsepark än som den gamla, historiska park som det verkligen är. Kanske var det delvis för att jag saknade den sammanhållande och genomtänkta strukturen som är så överväldigande bra på Sissinghurst.

Även om man förstås inte ska jämföra två så olika anläggningar, så upplevde jag Hever Gardens mer som ett hopkok av diverse trädgårdsidéer utan genomgående tema eller sammanhang. Men visst, som bilderna här nedanför förhoppningsvis visar så var det väl värt besväret att ta sig hit - trots att det alltså var lite av en spektakelpark. Är det någon som varit där som håller med eller kanske har en avvikande åsikt?