söndag 20 mars 2011

Fulhögar eller finhögar?



Mullvadshögar i Borrby i Skåne. Fult eller vackert?

När vi ändå är inne på ämnet fult eller fint som dryftas i föregående inlägg ligger det nära till hands att ta upp de avskydda mullvadshögarna på fingräsmattan.

Men vem som förstör och förfular i park eller trädgård handlar oftast mer om ditt synsätt och din inställning till omvärlden än om verklig skadegörelse i det gröna. Låt oss ta mullvaden som exempel. Många villaägare i södra Sverige där mullvadarna håller till, förfasar sig över deras framfart i trädgården. Men gör de verkligen någon skada? Och är högarna i gräsmattan verkligen så fula eller är de kanske rent av vackra?

En glad mullvad, Talpa europaea

Mullvaden, Talpa europaea, tillhör ordningen äkta insektsätare bland däggdjuren, dit också igelkottar och näbbmöss räknas. De livnär sig alla främst på maskar, insekter och andra leddjur. Just mullvaden lever uteslutande under jorden där den gräver långa gångsystem. Den lilla blinda mullvaden har en tät, glänsande vackert sammetsliknande päls som tillåter den att röra sig både framåt och bakåt i gångarna med samma finess.

Mullvaden är alltså köttätare och alls ingen vegetarian som gnager på rötter eller äter andra växdelar. Istället älskar den att frossa på feta ollonborrelarver, krumma öronvivellarver, smörgula knäpparlarver och andra gynnare som faktiskt lever av dina växters rötter. Alltså hjälper mullvadarna till att hålla bestånden av växtätare och rotgnagare nere.  Kort och gott: mullvaden gör ingen som helst skada, utan tvärtom är den precis som näbbmöss och igelkottar trädgårdsägaren behjälplig i dennes strävan efter en ekologisk balans i täppan.

Är då mullvadshögarna på gräsmattan fula? Ja, det är som alltid när det gäller värderingar helt en fråga om tycke och smak. Men håll med om att det är konstigt att folk åker till Uppsala och med beundran tittar på stora människoskapade jordhögar och att många till och med betalar tusentals kronor för att flyga till jättestora stenhögar som människor byggt för länge sedan i Egypten, när om en osjälig, blind stackars mullvad gör nästan samma sak på din gräsmatta så är det plötsligt fult och oönskat. Snacka om inkonsekvens!

Varför kan du inte istället se mullvadshögarna som vackra jordinstallationer, som små jordmörka konstverk på den gröna mattan? Tänk att få gå på vernissage i sin egen trädgård! Även om konstnären själv knappast behagar att dyka upp förstås.

När du sedan tröttnat på konstutställningen efter en tid, så kan du ta en piasavakvast och toppdressa gräsmattan med jordhögarna. Glöm inte att skänka en tacksamhetens tanke till den lilla hjälpredan under jord som hjälpte dig att placera ut toppdresshögarna.

Eller ta ett par högar av den färdigtillredda jorden och använd till att plantera om din fönsterfikus. Då slipper du att åka till affären och sparar dessutom någon tjuga.

Så vad tycker du? Är mullvadens jordpyramider fula eller fina?

Människohögar i Giza i Egypten.  Fult eller vackert? 

10 kommentarer:

  1. Nu fick jag faktiskt ett helt annat perspektiv på mullvadarnas jordhögar.... =)

    SvaraRadera
  2. Ja, vad är vacker och vad är fult? Roligt att något djur vill leva och bo i gräsmattan... Just detta att mullvaden inte äter av växter utan enbart insekter borde spridas mer! Att man ser den som det lilla nyttodjur den är. jag tycker inte att det är fult med högar.

    Jag hade en uppdragsgivare som t o m stördes över daggmaskarnas små högar på gräsmattan och ville veta hur han skulle bli av med sina daggmaskar...

    Ditt förra inlägg med konstgräset i det offentliga rummet. Hur tänkte man där??? DET är fult på riktigt däremot.

    mvh Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  3. Det finns två sidor av det mesta!
    Skulle nog föredra Mullvad framför våra rot och barkätande sorkar.
    Å så är dom ju så söta!
    Mariana

    SvaraRadera
  4. Där mulvaden gravar och bor finns oftast god jord med många mask.
    Jag är nästen förskonat, då jag bara har dåligt sandjord, så jag kan gladas över båda mulvads högar och vildsvinets bökning. - Men jag är heller icke perfektionist. Vill man leva, som man vill, må man acceptera andres liv också.

    SvaraRadera
  5. Tycker nog att det är helt ok med mullvadarna. Högarna är ju ofta prydliga och jorden är sällan hård och packad. Ganska enkelt att jämna ut dem med foten om man skulle vilja. Värre med vildsvinen i så fall.
    Hälsningar
    Kristina

    SvaraRadera
  6. Tack Peter, för din vackra tolkning av mullvadens konstart!
    Den får definitivt många med mullvadshögar att tänka om!

    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  7. De verkliga konstnärerna är väl inte mullvadarna utan vildsvinen. ;-)

    Ha en trevlig helg!
    /Ruben

    SvaraRadera
  8. Jo, Ruben, men vildsvinen ägnar sig ju åt avancerad Avante Garde eller kanske Arte Miserabile.

    SvaraRadera
  9. Skulle mycket hellre ha mullvadar än sork!! Har haft en Massinvation av sork. Aldrig haft sork tidigare men nu är ca 80% av alla perennerna borta, nästan hela trädgården!
    Har du nåt tips?
    /Boije

    SvaraRadera