tisdag 5 oktober 2010

Nävan som inte finns

En av våra allra bästa nävor, ja kanske ett av de främsta nytillskotten bland alla perenner över huvud taget under de senaste åren är Geranium 'Jolly Bee'. Den blommar nästan oavbrutet från tidig sommar till sen höst med stora, ljust blåvioletta blommor.


Men det finns ett stort problem med Geranium 'Jolly Bee' - den finns inte! Länge har man diskuterat skillnader och likheter mellan de snarlika Geranium 'Jolly Bee' och Geranium ROZANNE ('Gerwart'). Själv har jag aldrig sett någon skillnad alls, utan hävdat att de är identiska. Men säker kan man ju inte vara - förrän nu.

ROZANNE hittades en gång av Donald och Rozanne Waterer i Somerset i sydvästra England och lanserades på Chelsea Flower Show år 2000 som en stor nyhet och 2008 utsågs den till årets perenn av PPA (Perennial Plant Association) i USA.Det är Blooms of Bressingham som innehar licensen för Geranium ROZANNE ('Gerwart') medan sorten 'Jolly Bee' som lanserades 2003 är framtagen av Marco van Noort i Holland. Eller är den det? En genanalys av de båda sorterna gav vid handen att ROZANNE och 'Jolly Bee' har identisk genkarta - med andra ord är en och samma klon.

Eftersom ROZANNE kom först måste väl 'Jolly Bee' i så fall vara en varumärkesstöld? Eller? I lördags hade jag besök från den holländska perenngrossisten Rijnbeek en Zoon B.V. och det var inte Nico själv som dök upp utan hans zoon. Denne påstod att det visst var skillnad på de båda sorterna när de provodlats jämsides i Holland. Han menade därför att laboratoriet som gjort gentestet måste ha fått fel växtmaterial.

Sista ordet är kanske inte sagt ännu i denna fadda, gröna förfalskningssåpa. Men blommar vidare gör nävorna. Fast sedan 1 juli 2010 får inte 'Jolly Bee' säljas. Den finns inte längre.

5 kommentarer:

 1. Förre sommar köpte jag en av varje och planterat dem bredvid varan. Alltså har jag två somras erfarenhet. Den som köptes som Rozanne är mera rosa än den som köptes som Jolly Bee?

  SvaraRadera
 2. Ja, det låter ju mystiskt. Är de lika höga eller skiljer de sig i storlek?

  SvaraRadera
 3. Växtsätt och storlek är det samma.

  SvaraRadera
 4. Kanske bara en tillfällighet. Har bildmaterial.

  SvaraRadera
 5. Hmm Köpte 'Jolly Bee' 2015 från svensk plantskola o planterade i allmänna rabatter på kyrkogården jag jobbar på. Skulle inte kunna köpa den då?! Kan varit 'Rozanne' jag fått men det står 'Jolly Bee' i papperna. Ska nu komplettera med nya från annan plantskola...får se vad de säger...

  SvaraRadera