onsdag 10 oktober 2012

Landvetter ska lyfta

Krukorna ställs på plats i refugen

- Jag har en idé, skrev Peter Korn i höstas. Vi ska göra om Landvetter flygplats, du och jag.
Ungefär så, och efter många turer hit och dit och ett år senare kom vi äntligen igång med den första planteringen sista veckan i september.

Det är en mittrefug på infartsvägen till flygplatsen som vi nu omvandlar till en salttålig torrstäpp eller vad vi nu ska kalla det. Vi fick bara börja med en del av refugen och i första svängen handlar det om en yta på ca 300 kvm. Tanken är att det ska bli en blommande infart som ska vara enkel och billig att sköta.

Befintlig jord grävdes bort och istället påfördes Peters patenterade sandblandning som han använder i den egna trädgården. Där hemma hade han redan tidigare tillsammans med flera praktikanter plockat bort all jord från rötterna på växterna och satt tussar av plantor i krukorna, alltså flera plantor i varje kruka.

Sedan var det dags att slänga alla krukorna på plats i det sinnrika mönster som vi kallar natur. Då min hälsa på sistone har sviktat något, satt jag mestadels i Peters bil och njöt av hur refugen sakta fylldes av svarta plastkrukor. Peter och jag behövde inte konferera särskilt mycket om hur växterna skulle spridas ut eftersom vi tänker väldigt likartat om hur en naturlig plantering ska se ut.

De små, taniga plantorna planteras direkt i sanden

Efter att alla krukorna hamnat i refugen var det dags för plantering. Tussarna från en kruka fördelades över en kvadratmeter ungefär. Ett helt gäng glada själar hjälpte till och snart var allt nergrävt och klart. Därefter skyfflades småsten över hela ytan och sedan återstod bara vattning och väntan på våren då allt ska börja växa.

Men det tar förstås flera år innan en sådan här plantering etablerat sig och kan visa upp sig i sin fulla prakt. Dominerande inslag på refugstäppen är gräsen Achnatherum calamagrostis, silvergräs, Corynephorus canescens, borsttåtel och fjädergräset Stipa capillata och så blommande örter som Anthemis tinctoria, färgkulla, Echium russicum, röd snokört, Euphorbia cyparissias 'Fen´s Ruby', vårtörel och fler därtill.

Dessutom kommer Viola tricolor, styvmorsviol och Dianthus carthusianorum, brödranejlika att sås över hela ytan under våren. Sen får vi hoppas att vi får fortsätta med resten av refugen.


Färdigplanterat. Foto: Peter Korn

7 kommentarer:

  1. oj vad spännande plantering!alltid trevligt med annorlunda planteringar.
    Krya på dej
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig idé att förvandla en tråkig refug till en blommande gatuöken.
    Kommer garaterar att bli jättevackert då den har vuxit samman och visar upp sin prakt.

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  3. Blir nog superfint det! Gillar växtvalen, gräs med lite komplement blir jättefint och naturligt.
    Såg en salttålig refug planterad på ett annat ställe, den är nu en äng av småbjörkar :-( Så helt skötselfri blir den ju inte...

    SvaraRadera
  4. Bra idé! Ska bli kul att få se bilder nästa år!

    SvaraRadera
  5. Bra att det finns beslutstagare som lyssnar på era förslag! Fast annars kanske vi hade sett den största gerilla-planteringen i Sveriges historia ta plats...Med er två är allt möjligt!

    SvaraRadera
  6. Spännande och roligt att ni fick gehör för era ideer. Har inte så många ärenden till Landvetter att jag kan uppleva planteringen live men vi kanske få lite uppdatering vad det lider och få se blomningen?

    SvaraRadera
  7. Nice post. I at team of professional packers and movers in bangalore learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.It’s always useful to read through content from other writers and use something from their websites.

    SvaraRadera