måndag 16 april 2012

Bäst på mässan

Växtvägg när den är som bäst

Efter att ha gått runt en bra stund på mässan och slöglott och tråktittat kändes plötsligt behovet att lätta på trycket överväldigande och snarast letade jag därför upp närmaste toalett som befann sig, visade det sig, en trappa ner strax intill Östra entrén, helt nära den plats där kampen om Årets täppa skulle utkämpas några timmar senare.

Det var ett toalettbesök värt mer än namnet. Istället var det här som jag fick den största behållningen av årets mässa och om det säger mer om själva mässan eller inte får vara osagt, men det var i alla fall en ovanligt välplacerad och välkomponerad växtvägg som fick mitt oreserverade gillande. Skitsnyggt! Om nu uttrycket tillåts. Det är nog också delvis den oväntade placeringen nere i en herrtoalett som bidrar till det lyckade resultatet. Bäst på mässan!

Ganska säkert så får jag tillfälle att återkomma hit med fler inlägg från Nordiska Trädgårdar, vårens stora trädgårdsmässa i Älvjö.

onsdag 11 april 2012

Sus i Söderskog

Vildsvin, Sus scrofa. Foto: Ina Sterk

Tidigt på långfredagens morgon drog vi åstad till Dalby Söderskog för andra gången i vår, Amani och jag. Nu blommade den skånska nunneörten som bäst och vitsippor och gulsippor stod och bugade och hängde med frusna blommor i den morgonkalla brisen och liksom väntade på att bli uppvärmda av den annalkande solens värmande strålar. Det gjorde vi också.

Hålnunneört, Corydalis cava, i Dalby Söderskog

Den skånska nunneörten, Corydalis cava, som också kallas för hålnunneört är den praktfullaste av våra vildväxande nunneörter och vanligen förekommer vitblommande individ tillsammans med rosablommiga. De hela stödbladen i blomställningen gör det lätt att särskilja Corydalis cava från den annars snarlika stora nunneörten, Corydalis solida, som har flikiga stödblad.        

Kring stigarna har vildsvinen bokstavligen plöjt fram

Men det var varken nunneört eller gulsippor som drog till sig vår största uppmärksamhet denna kulna långfredagsmorgon. Istället var det närvaron av en betydligt större och mer oroande varelse som fick oss på helspänn - vildsvin!

Överallt fanns färska spår av klövar och framförallt trynen. Men vildsvinen verkar vara lika bekväma som vi människor, för de följde tydligen snällt de spångade lederna och gav sig inte ut särskilt lång utanför gångstråken. På båda sidor av gångarna var jorden däremor helt upp och nervänd som i den bästa kolonilott inför vårbruket.   

Vildsvinet, Sus scrofa, ökar i antal mest överallt och de lämnar tydliga spår efter sig varhelst de drar fram. Däremot är det knepigare att få sig en titt på själva grisen. Vi smög omkring och hyschade och spanade, stannade och lyssnade, fortsatte försiktigt och kikade runt bland buskarrna, men såg inga vildsvin trots rykande färska plogfåror.

Längs gångvägarna syns vildsvinssprätt överallt

Amani spanar efter vildsvin men vi ser inte susen av dem

söndag 1 april 2012

Blå jordgubbar på Floriaden

Sorten 'Domkop' är en av de blåaste sorterna av blågubben

I veckan öppnar Floriaden i Holland. Det är en stor utställning som bara återkommer en gång i decenniet och som i år är förlagd till staden Venlo nära tyska gränsen.

Floriaden är den här gången indelad i fem temautställningar nämligen Relax & Heal, Green Engine, Education & Innovation, Enviroment och till slut World Show Stage. Idag släpps några av årets växtnyheter och redan igår förhandsvisades sortimentet vid temautställningen Education & Innovation.

Störst uppmärksamhet fick förståligt nog firman Lugens & Verzinsels BV från Apeldoorn som premiärvisade ett flertal genmanipulerade grödor där blå jordgubbar kanske är den mest spännande nyheten av alla.

Man har länge försökt att blanda genmassa mellan olika bärslag för att få fram produkter med högre halt av antioxidanter och vitaminer. Nu lanseras äntligen de första hybriderna mellan blåbär och jordgubbar och de påstås vara fullmatade med antioxidanter och andra nyttigheter.

Det är det blå färgämnet myrtillin från skalet hos blåbär som ger den blå färgen åt det nyskapade bäret som på holländska kallas för blauw erdbes. Som svenskt namn har föreslagits blågubbe och det tycker jag är ett bra namn.

På latin kallas blågubben +Fragineum filuriensis. Plustecknet visar att det är en chimär som alltså är en blandning av två organismer. Artepitetet hedrar förädlaren av blågubben professor Dodger van der Viluhr.

I den kollektion som släpps idag ingår sex namnsorter med olika egenskaper och där också den blå färgen varierar mellan sorterna. Blågubben är självsteril så det behövs alltså minst två namnsorter bredvid varandra för att det ska bli några bär.

Premiärsorterna av den nya blågubben är 'Tootal Bedrogen', 'Domkop', ’Blue Lies’, ‘Dark Scammed’, ‘Got U’ och ’Little Fool’ Det är alltså den holländske växtgenetikern Dodger van der Viluhr från universitet i Waageningen som tagit fram de blå gubbarna som väntas bli en stor försäljningsframgång för firman Lugens & Verzinsels BV.

Hur som helst är det spännande med något nytt och blå jordgubbar är en efterlängtad och mycket intressant nyhet. GMO är något som kommer mer och mer i framtiden.