torsdag 24 juni 2010

Midsommar på prärien

Finns det något bättre tillfälle att skapa en ny trädgårdsblogg än under midsommarveckan? När dagen är som längst, näktergalen som mest galen, grönskan fortfarande ungdomligt finnig och oförstörd och när nypotatisen puttrar på spisen i väntan på sällskap av sill och gräslök? Knappast!

Idag är det dan före midsommarafton och jag sitter på min kammare och skriver det första inlägget till den här nya bloggen. Däremellan planeras höstens projekt i Laholms stadspark. Nästa tillskott i raden av trädgårdsrum efter savannen med glesa träd och sensommarblommande savannblomster, Ifvarssons trädgård med olvon, azaleor och marktäckande perenner och woodlandsplanteringen som blommat och doftat under maj och början av juni, blir en stor blommig fjärilsäng och en vårbacke där vårlökar och andra tidiga perenner ska färga slänten i blåvioletta nyanser. Men först ska politikerna godkänna förslagen - röda som blå.

Prärien i Alnarp har nu mitt i sommaren sitt andra huvudflor - den gyllengula kokardblomstervågen. Tidigare i maj blommade tiotusentals stjärnhyacinter (Camassia quamash) och nu är det alltså dags för Gaillardia att göra entré. Tyvärr dog många plantor efter första vinterns många och långa översvämningar, men nya plantor har frösått sig så om några år kommer det kanske se ut som det var tänkt. Men nu vänder sommaren, ljuset avtar, näktergalen tystnar och snart är det dags för andra prärieperenner att ta över - Echinacea pallida (läkerudbeckia), Heliopsis helianthoides (dagöga) och Liatris pycnostachya (rosenstav) och fler därtill.

Glad midsommar!
Peter


Gaillardia aristata, vildform av kokardblomster

8 kommentarer:

  1. Grattis till bloggstarten! Det ska bli spännande att följa dig och dina trädgårdar. Ett tips är att installera en besöksräknare för att se när och hur du har dina toppar (kul att avläsa i efterhand).
    Ha en riktigt skön midsommar,
    Eva

    SvaraRadera
  2. Det blir säkert roligt att kika in här då och då.
    Glad Midsommar, Petra B.

    SvaraRadera
  3. Ska bli spännande att följa dig och dina trädgårdsäventyr.
    Ha en riktigt fin midsommar,
    Lydia

    SvaraRadera
  4. Tack snälla! Vi får väl hålla de gröna tummarna och hoppas på riktigt spännande äventyr i grönskan

    SvaraRadera
  5. Den här prärien måste man ju komma och titta på! Kan du berätta lite mer om den? Storlek och läge till exempel. Antar att vi får se och hära lite fler rapporter härifrån efterhand?

    SvaraRadera
  6. Den är 1000 kvm och ligger i Alnarp (bortom Biotronen). Prärier bör placeras så soligt som möjligt och här är det inget som skuggar.

    Ja, jag kommer att rapportera om utvecklingen på prärien efter hand. Idag såg jag att den första blomman av Echinacea pallida slagit ut.

    I Mariestad anlägger vi en prärie i en fyrvägskorsning som när den är färdig om 6-7 år kommer att bli ca 10 000 kvm stor. Förra året planterades 1 500 kvm och nästa år blir det 500 kvm till.

    Jag ska dit i nästa vecka och ta de första bilderna. Återkommer med en rapport!

    SvaraRadera
  7. Intressant. Jag gissar att den då är anlagd för snart två år sedan?

    Solljus är nog mkt viktigt. Kollade in de mindre prärieplanteringarna i parken i Tungelsta i fjol och där tycker jag mig kunna se att det skuggas för mycket av alarna vid bäcken.

    SvaraRadera
  8. Ja nästan helt rätt! Prärien planterades i oktober 2007, alltså för 2,5 år sedan. Men tyvärr sköts den ganska dåligt av parken när det gäller ogräsränsning. Det är massor med åkertistel som inte har rensats bort och en hel del annat.

    Jaså, alarna skuggar? Jag har inte varit där under högsommaren, men på våren har den lilla planteringen sett riktigt bra ut.

    Har du rundat den prärieinspirerade planteringen i rondellen i Jordbro då? På våren är den full av Crocus och senare kommer många gräs och även bland annat skallerormsmartorn.

    SvaraRadera