onsdag 9 mars 2011

Dimmornas skog

Tredje etappen av av nya stadsparken är nu igång

Tänk om Dimmornas skog faktiskt ska bli verklighet! Då går en gammal designdröm i uppfyllelse; en dröm som jag burit som ett nyförlöst spädbarn, varligt och kärleksfullt men med en orolig blick som avslöjar tvivel på undrets existens, allt sedan jag besökte de tempererade regnskogarna i Hoh Rainforest i Washington State för nu ganska många år sedan.

Igår var jag i Laholm igen för den fortsatta planeringen av stadsparken tillsammans med parkavdelningen. Det mesta av dungarna med manshögt sly har röjts bort, så nu kan man för första gången bilda sig en uppfattning om hur ytorna där Vilda skogen och Dimmornas skog ska breda ut sig nästa vår verkligen ser ut.

Vilda skogen ska bli en svensk naturskog, närmast en parklik ekblandskog som tar vid i utglesad brynform där Fjärilsängen slutar, för att längre bort tätna till en äkta storskog. Här ska de flesta av våra inhemska träd och skogsbuskar få fritt spelrum att härja på en yta av ungefär 4 000 kvm och med en undervegetation av en mångfald av olika skogsörter. Nåja, fritt spelrum är kanske att ta i, för det handlar ju förstås snarare om en noga kontrollerad frihet. Vilda skogen kommer att skötas som en naturskog där särskilt multnande ved och döende träd premieras.

Men Dimmornas skog då? Jo, i den del av skogen där en liten bäck - numera Djungelbäcken kallad - ringlar sig fram ska just Dimmornas skog växa upp. Själva skogen kommer inte att bli jättestor, kanske 1500 kvm till ytan, men växterna ska ha ett nästan tropiskt och jättelikt uttryck. På marken kommer omfångsrika parasollblad, Astilboides tabularis, i stort antal att samsas med bland mycket annat sköldbräcka, Darmera peltata och strutbräken, Matteuccia struthiopteris.

Själva dimman i Dimmornas skog har vi inte löst tekniskt ännu, men vi arbetar på högtryck med det, så att säga. Jag hoppas verkligen att vi når ända fram. Ja, vi ska, vi måste göra det. Ja, vi kan!  Jag berättar mer till hösten när växterna är i jorden och dimman tätnar över bygd och stad.

Hur långt har då våren annars kommit i Laholms stadspark? Ja, inte så långt faktiskt. Se själv på bilderna här nedanför. Men misströsta inte, den kommer.


Här har en grupp högstubbar skapats för att berika Vilda skogen


Åtskilliga lass med sly har körts från Laholm stadspark


Höstens projekt, här Djungelbäcken som rinner genom Dimmornas skog

Här ska fjärilsängen sås om en dryg månad


Vårbacken har inte börjat spira särskilt mycket ännu


Savannen är nedklippt och ligger redo för att möta våren


Woodlandet står avlövat och väntar på hundtandsliljornas snara uppvaknande

Laholmsgänget är ute på inspektionsrunda, här på den blivande fjärilsängen


Solen dalar sakta över Dimmornas skog i vardande

8 kommentarer:

  1. Låter poetiskt och spännande,ska bli kul att se fortsättningen på detta stora projekt.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Härligt att följa detta projektet! Gillar tanken med dimmornas skog, kommer att bli häftigt om det blir verklighet. ha det gott efter mässan!
    Jens

    SvaraRadera
  3. Detta låter verkligen som ett intressant projekt! Jag ser fram emot att få vidare briefing genom din blogg. Dimmornas skog - det kommer att bli ett fantastisk miljö tror jag. Lycka till,
    Anna vattenkanna

    SvaraRadera
  4. Spännande det här! Ett Laholmsbesök är givet under vår-försommar.
    Visst finns det väl ultraljudsapparater som skapar sådan där trolsk vattendimma?

    SvaraRadera
  5. Peter, nytt inlägg från mig: http://blogg.perenner.se/2011/03/10/primula-veris-–-varens-forsta-blomma/

    Jag noterar tacksamt att du länkat till bloggen här intill, observera att adressen är
    http://blogg.perenner.se

    SvaraRadera
  6. Vilket spännande projekt! När det står klart ska jag absolut passa på att besöka Laholm när jag är hemma i Halland.

    Go´kväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  7. Tack alla kommentatorer, ja Laholm är på väg att få en spännande och annorlunda stadspark. Det är ju inte många platser i landet som har en så stor och delvis orörd yta mitt i centrum. Så det här är ett unikt tillfälle att ta ut svängarna, ett tillfälle som knappast lär återkomma.

    Ja Lars, ultraljudsapparater finns ju, och det kommer vi nog att använda i markplanet. Men jag vill ha dimma från träden också och då blir trycket i ledningen upp livsfarligt högt.

    Istället för rökdimma får vi kanske använda oss av mikrodroppar från dimdyser. Då blir det en våtare dimma som också väter växterna (och besökarna), men det behöver ju inte vara fel.

    SvaraRadera
  8. Tänkte också på dimdysor. Ska bli intressant att se hur den typen av fukt kommer att påverka miljön med mossor och lavar och andra växter.

    SvaraRadera