Modell över det nya växthuset
Mellan två föredrag i förra veckan först i Oslo och sedan i Sandefjord besökte jag Botanisk hage och Naturhistoriska museet i huvudstaden. Det mesta av trädgården vilade förstås under ett nära nog halvmeterdjupt snötäcke och den berömda fjellhagen var så gott som helt försvunnen i drivorna.
Fjellhagen i Oslo i månadsskiftet februari-mars
Vinterståndare av Primula i Fjellhagen
Palmhuset eller evolutionshuset i Botanisk hage
Jättefräken och en ung trädormbunke i evolutionshuset
Kaktusar och andra suckulenter
Korkek, Quercus suber, i Medelhavshuset
Det gamla växthuset byggdes redan 1868 och består av ett centralt palmhus med två mindre axlar där den ena hyser medelhavsväxter och den andra en samling av suckulenter. Palmhuset är inrett som en tidsaxel över växternas evolution från mossor och fräkenväxter, via ormbunkar och kottepalmer till moderna tvåhjärtbladiga blomväxter.
Ett stycke bort ligger så Victoriahuset från 1876, med en central tropisk damm med jättenäckrosen Victoria amazonica och andra värmeälskande vattenväxter. I två små separata delar av växthuset finns dels en liten epifytavdelning och också ett Afrikahus, men med mycket få växter.
Alla växthus är mycket charmiga men gamla och väldigt små, så behovet av något nytt och mycket större är också stort och känns ganska nödvändigt. Men nu är också ett nytt och mycket spännande växthus snart på gång att byggas.
Medelhavsrummet, det högre palmhuset och suckulentflygeln
Victoriahuset i Oslo
Victoria amazonica
Pistia stratiotes, vattensallat i Victoriahuset
Epifythuset
Afrikahuset
Det nya växthuset i Botanisk Hage i Oslo kommer att vara uppdelat i fem olika klimatzoner med en arktisk avdelning, en fuktig tempererad del, en avdelning med medelhavsklimat, en öken och en tropisk regnskog. Den arktiska delen kommer att ligga nedsänkt under en informationsbyggnad där ingången till växthuset kommer att vara. Det blir ett belyst kylrum som kan hålla ett arktiskt klimat under hela året.
Man kommer att kunna följa en huvudstig genom alla växthusets klimatzoner, men också kunna ta sig in i de olika biomen och kanske blir det också en gångbro bland trädkronorna i den tropiska delen.
Finn Ervik på sitt kontor i Botanisk hage i Oslo
Finn Ervik är projektansvarig för den fortsatta utvecklingen av projektet. Om allt går vägen kommer spaden att sättas i jorden redan i höst. Målet är att växthusen ska bli klara för invigning under 2014 - samma år som Botanisk hage firar 100-års jubileum.
Finn är botanist och specialist på särskilt tropikernas flora. Han kommer att vara huvudansvarig för de olika rummens utformning och för sammansättningen av planteringarna. Jag ser verkligen fram emot att få se detta spännande projekt förverkligat och kommer definitivt till invigningen 2014. Ses vi där?
Gärna! Och visst är det skönt att få tropisk hetta mitt i vinterkalla vindarna!
SvaraRaderaJa, det ser lite trångt ut. Men vilket kulturminne! 1868 - det är länge sedan för ett växthus!
SvaraRaderaMen visst borde norska staten kunna kasta in några hundra miljoner i ett sådant här projekt. Så kan svenska byggnadsarbetare komma dit och göra jobbet, och hålla nere konstnaderna.