söndag 16 oktober 2011

Det blev en blå bolltistel i år


Blå bolltistel. Foto: Marie Andersson


2012 blir bolltistlarnas år
Året Perenn utses varje år av Perennagruppen som består av vår inhemska elit av perennodlare och kungörandet brukar ske under höstens trädgårdsmässa. I år presenterade Lena Drameus-Åberg från Åbergs Trädgård i Ystad perennodlarnas val, Echinops bannaticus, blå bolltistel.

Som vanligt har man enats kring en mycket odlingsvärd och praktfull perenn. Den blå bolltisteln hör till våra bästa högresta och formstarka växter för trädgårdens soliga blomsterplanteringar. Härdigheten är utmärkt och den klarar de flesta jordar så länge de är väldränerade och utan stående vinterfukt. Särskilt lämpad är den för en stäppartad plantering med gassande sol och grusigt och torrt kring rötterna.

Bolltistelns stålblå blomklot passar fint till andra blå eller blåvioletta färger, men mörkt purpurrött och alla rosa nyanser gör sig också bra i samma sällskap. Vitt och grått är som alltid gångbart och komplementära toner i orange eller gult fungerar utmärkt i små doser.

Som formkontrast lämpar sig dels fjäderlika former som vi hittar bland de flesta prydnadsgräs, dels smala uppåtsträvande spiror som hos kungsljus, anisisop och kransveronika. I pressmeddelandet finns det som vanligt en lista med förslag på samplanteringsväxter. Där ges många utmärkta exempel på lämpliga följeväxter till bolltisteln, även om Gillenia, Phlomis, Achillea filipendulina och någon till råkat hamna i fel lista.

Det enda man måste tänka på är var bolltisteln placeras i en rabatt eller stäpplantering. Årets Perenn 2012 tillhör nämligen en skara perenner som inte dör särdeles vackert. Till samma grupp av fuldöende perenner kan vi sortera in till exempel solbrud, Helenium, och gulklint, Centaurea macrocephala. Hos dessa torkar bladverket in en tid efter blomningen och sedan står det torrt och skräpigt kvar resen av säsongen.

Nu brukar jag ju säga att brunt också är en färg och det är förvisso sant. Men olika perenner har en tendens att dö olika snyggt. Just den blå bolltistel hör alltså till dem som kan se fula och tråkiga ut när de har vissnat. Därför bör bolltisteln inte placeras i framkanten av en plantering utan ett stycke in där andra ännu grönskande eller vackert döende perenner kan dölja det osnygga, vissna bladverket.

På det hela taget är Årets Perenn 2012 en alldelses förträfflig perenn, som jag nu hoppas ska få den uppmärksamhet och spridning i park och trädgård som den verkligen förtjänar. Så gå ut och jonglera i rabatten - plantera en bolltistel redan i dag! Det kan inte bli fel.

1 kommentar:

  1. Fint val. Stilig är den och utmärkt att torka. En stor planta har stått på mina föräldrars sommarställe sen slutet av 50-talet. Tycks vara långlivad också. Den vita varianten tycker jag däremot ser black och tråkig ut. Det är nog just den vackra blå färgen som gör "pristagaren" så tilltalande.
    Fast den sticks ju ganska skapligt. Det kanske också kan vara ett skäl till att den bör gömmas undan bakom andra perenner?
    Tack för den utförliga beskrivningen.
    Hälsningar
    Kristina

    SvaraRadera