söndag 2 oktober 2011

Världsparken - jorden runt på en dag

Det får alltid plats en planta till! Minibussen är dock snart fullastad inför planteringen

En stor visionär är han utan tvivel, Anders Dagsberg, stadsträdgårdsmästare i Mariestad och tillika lärare på Göteborgs universitets trädgårdsskola DaCapo i samma stad.

Sakta, lite i skymundan, växer och frodas nu de olika geografiska planteringarna i Världsparken, ett grönt stråk av olika biotoper från skilda delar av jordens tempererade områden som Anders har initierat. Snart ska vi kunna vandra i en kinesisk sekvojaskog, en amerikansk sumpskog, en mellanösternskog, på en svensk torräng och mitt bland många andra spännande biotoper.


Under ett skyddande tak av björkgrenar spirar en del av den blivande Världsparkskogen

Träden i de framtida skogsbiotoperna är planterade som små, taniga landskapsplantor och tar därför många år på sig innan de vuxit sig stora och bildat ett skyddande krontak där sedan skuggfördragande örter kan breda ut sig kring våra hårt snörade vandringskängor. Men de är på gång! Lärken som används som amträd är redan uppe och petar i skyn och därunder bubblar det av aktivitet bland de allt större före detta landskapsplantorna av olika trädslag.


Rudbeckia triloba och Aster pilosus blommar på den gamla präriedelen i Världsparken

En annan del av Världsparken utgörs av en nordamerikansk prärie som började att anläggas för två år sedan och som när den är helt utbyggd om ett antal år kommer att omgärda en hel fyrvägskorsning och omfatta omkring ett hektar av blommande örter och vajande präriegräs.

I onsdags och torsdags var jag i Mariestad för att slutföra tredje etappen av prärien. På onsdag förmiddag berättade jag först för studenterna på skolan om prärien som ekosystem och visade bilder från såväl ursprungliga, restaurerade prärier som prärieplanteringar från både USA och Europa.

Här ska det planteras

Sedan skulle 500 kvadratmeter gräsmark en bit från själva korsningen omvandlas till prärie. Grässvålen var redan borttagen och ca 30 cm krossmaterial 0-20 hade lagts ut ovanpå den befintliga jorden. Jag placerade ut växterna på plats och studenterna började att plantera.

Många av växterna var de samma som på den redan anlagda präriedelen. Där växer sedan tidigare röd sidenört, Asclepias tuberosa, läkerudbeckia, Echinacea pallida, skallerormsmartorn, Eryngium yuccifolium, solöga, Coreopsis lanceolata och kokardblomster, Gaillardia för att nu nämna några.

Flera nya arter har tillkommit på den nya präriebiten som nu har planterats. Asclepias purpurascens, Dalea purpurea 'Stephanie', Echinacea simulata, Liatris aspera, Penstemon tubaeflorus, Phlox pilosa, Ruellia humilis och Verbena rigida är alla nya inslag på prärien i Mariestad.

Kom till Mariestad och besök Världsparken i vardande nu! Prärien blommar ju redan för fullt!

Studenterna på DaCapo gjorde ett utmärkt planteringsjobb

Efter två dagars slit är nästan allt planterat

Färdigt! Det är 12 plantor/m2

4 kommentarer:

  1. Kommer bli fint där när allt vuxit till sig!
    Beundrade igår en fin prärierondell i Haninge, antar att man kan benämna den så.
    Den är så fin just nu...den ser ifs bra ut alla årstider.
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Klicka in dig till Svenska Trädgårdsbloggar.se, läs nya medlemsregler... och förnya ditt medlemsskap om du vill fortsätta vara med.... Och det hoppas jag att du vill:-)
    Ha en fin helg, H.

    SvaraRadera
  3. Oj, vilket jobb! Men ett intressant och roligt projekt verkar det vara.

    /Annika

    SvaraRadera