torsdag 4 november 2010

Sent byta lönnarna om till fest


Cecilia och ett gäng studenter har varit i Japan och är just hemkomna därifrån. Men där hade inte den riktiga höstfärgningen satt fart ännu. Här hemma har vi däremot nu ganska länge kunnat glädja oss åt ovanligt färgsprakande höstfärger. Men just de japanska lönnarna har tvekat inför den annalkande senhösten och först nu blyg vågat kränga av sin gröna klädnad och dragit på värsta färgstassen i de klaraste av röda nyanser. Vilken show, vilken makalös förändring!



Acer palmatum 'Osakazuki' brukar räknas som den bästa höstfärgaren bland de japanska lönnarna. Det är svårt att säga emot det påståendet just nu. Men det är först den här veckan som de riktigt klart röda färgtonerna har framträtt.


Bokarna runt slottet i Alnarp vill inte vara sämre. I det låga motljuset glöder de i strålande gyllenbrunt och utgör den mest betagande boksyn man kan tänka sig för tillfället. Fast om sanningen ska fram så är den här bilden är en vecka gammal. Gårdagens stormvindar svepte dessvärre av en stor del av bladskruden som nu ligger ängsligt väntande på marken inför den snart stundande elaka lövtuggens intåg. Vi får passa på att njuta innan allt är söndertuggat till förnemull.



Senast jag besökte Laholm hade bara en av parkens alla Nyssa sylvatica dristat sig till att vackert rodna. Det var den 11 oktober, snart en månad sedan. Nu ska jag till Laholm i nästa vecka igen och förhoppningsvis har nu även de andra nyssorna följt förelöparens exempel och prunkar i djupaste lysrött. Det ännu gröna, lite större trädet strax till höger om den färglagda nyssan är en artfrände som jag hoppas att få se rödklädd i nästa vecka.

1 kommentar:

  1. Wow- that red is so vibrant- we don't have anything like this where I live-

    SvaraRadera