onsdag 6 oktober 2010

Mariebjerg Kirkegård

Ståtliga tysklönnar (Acer pseudoplatanus) vid kapellet

Visst hade vi tur med vädret igår. Så här års kan det ju annars vara ganska ogästvänligt utanför husknuten om det vill sig illa. Nu gick färden till Mariebjergs Kirkegård i Gentofte Kommune utanför Köpenhamn. Med i bussen - som för övrigt rattades av en äkta sjökapten, broförbindelsen till trots - var studenterna på kursen Trädgårdsdesign - metod & material vid SLU i Alnarp, deras eminenta lärare Petra Thorpert och så jag.

Studenternas uppgift för dagen var att analysera platsens vegetation och den rumsbildning som växterna skapar. Särskilt handlar det om hur olika sätt att använda och forma vegetationen kan ge helt olika upplevelser och känslor. På torsdag ska de redovisa vad de upplevt och kommit fram till.

Mariebjerg Kirkegård är verkligen en annorlunda kyrkogård. Den projekterades och anlades av havearkitekt G.N. Brandt under 1920-talet och invigdes 1936. Kyrkogården genomkorsas av flera alléer som bildar större rektanglar som i sin tur är uppdelade i 40 fyrkantiga rum, var och ett med sin speciella utformning.

2 kommentarer:

  1. Danska kyrkogårdar kan vara mycket intressanta att vandra i. Den här har jag inte sett, men för några år sedan besökte jag Fredriksbergs Aeldre Kirkegard, nära Fredriksbergs have. Där finns otroligt mycket kitsch från jugendtiden, änglar, madonnor med mera. Den finns det som alltid mycket barrväxter och så en mycket ståtlig och gammal allé med gingkoträd.

    SvaraRadera
  2. Det låter ju som den kirkegården skulle vara värd ett besök om inte annat så bara för gingkoallén. Mariebjerg kirkegård var annars väldigt spännande och annorlunda faktiskt. Så åk dit vid tillfälle, kanske allra helst på våren.

    SvaraRadera