lördag 31 mars 2012

Förstling lever farligt

Rhododendron mucronulatum i Alnarpsparken

En arbetsvecka har gått och Rhododendron mucronulatum har under tiden jobbat på från begynnande blom med bara aningen öppnade knoppfjäll till full blomning i praktfullaste rosa.

Men nu lever de farligt, de skira blombladen! Enligt väderleksrapporten lär påskveckan bli betydligt kallare med nattemperaturer en bra bit under nollsträcket. Blommorna tål några få minusgrader, men skadas lätt och blir bruna och brända av allför låga temperaturer. Låt oss hålla tummarna för att kylan ska utebli och att lilla rodden ostört kan blomma vidare.

Rhododendron mucronulatum är en av de allra tidigaste arterna att blomma och det gör den väldigt värdefull för varje vårträdgård, men också utsatt för elaka kallvindar och frostiga nätter. Därför kan det vara klokt att placera buskarna på lätt beskuggade platser så att de åtminstone inte lockas i blom onödigt tidigt.


Från nyutslagen till full blom på fem dagar

måndag 26 mars 2012

Vårväxtrunda i Alnarp

Snöklockorna börjar så smått klinga ut och lämna över till andra vårblommor

Idag startade en kull nya studenter på kursen Utomhusträdgårdens material och design i Alnarp. Efter registering och en kort kursintroduktion vandrade vi ut i parken för kursens första delmoment - en vårväxtvandring i det strålande solskenet.

Studenterna har en diger lista med växter som de ska lära sig och som hjälp för inlärningen gör de, ledda av olika växtkunniga ciceroner, tre vårväxtvandringar och tre rena lignosvandringar under den 10 veckor långa kursen.

Den första vandringen gjorde vi alltså idag och det var ovanligt många vårprimörer som vi hann stifta bekantskap med. I år kunde även de tidigaste vårblommorna fortfarande bjuda sina oförstörda kalkar till allmän beskådan. Vintergäck, snödroppar och tidiga krokus blommade alltså ännu, samtidigt som blåstjärnor, näckrostulpaner och nyvaknade narcisser precis börjat veckla ut sina blomblad.

Trollhasseln nynnar på sista versen medan Rhododendron mucronulatum precis börjat sjunga upp sig

Bitterskråp, Petasites japonicum, med en humla och en vintegäck som storleksjämförelse

Studenterna på Trädgårdsdesignutbildningen i Alnarp letar vårblommor

Adonis amurensis, guldadonis, blommar tidigare än vår vilda våradonis. Foto: Wikipedia


Här är en lista på allt som befanns i blom idag den 26 mars 2012
Adonis amurensis, guldadonis
Anemone blanda, balkansippa
Anemone nemorosa, vitsippa
Chionodoxa luciliae, stor vårstjärna
Corylus avellana, hassel
Crocus biflorus, blå bägarkrokus
Crocus chrysanthus, bägarkrokus
Crocus tommasinianus, snökrokus
Crocus vernus och dess kultivarer, vårkrokus
Daphne mezereum, tibast
Eranthis hiemalis, vintergäck
Erica carnea, vårljung
Galanthus elwesii, turkisk snödroppe
Galanthus nivalis, snödroppe
Hamamelis x intermedia 'Pallida', trollhassel
Helleborus foetidus, grenig julros
Helleborus niger, vit julros
Helleborus purpurascens, röd julros
Hepatica nobilis, blåsippa
Hyacinthus orientalis, hyacint
Iris danfordiae, vintergäcksiris
Iris reticulata, våriris
Lindera obtusiloba, lindera
Leucojum vernum, snöklocka
Petasites japonicus, bitterskråp
Pulmonaria-sorter, lungört
Rhododendron mucronulatum, (enstaka blommor)
Scilla bifolia, tidig blåstjärna
Scilla mitschtschenkoana, persisk blåstjärna
Scilla siberica, blåstjärna
Sesleria heuffleriana, vårälväxing
Tulipa Kaufmanniana-gruppen, näckrostulpan
Viburnum x bodnantense, hybridkejsarolvon
Viola odorata, luktviol


Snökrokus, Crocus tommasinianus 'Ruby Giant' 

Vill du se mer krokus i mängd och andra vårblommor så bege dig snarast till Göteborgs botaniska trädgård där krokusängen just nu blommar som bäst. Följ gärna också Henrik Zetterlunds blogg om året på Botan.


Colchicum bulbocodium (Bulbocodium vernum) i Göteborgs botaniska trädgård. Foto: Henrik Zetterlund

söndag 25 mars 2012

Det gror i gruset

Iris reticulata trivs utmärkt med grus och solgass

Efter att vi ännu en gång presenterat våra tankar om hur grönområdena kring Landvetter flygplats skulle kunna utvecklas, åkte Peter Korn och jag hem till hans botaniska trädgård i Eskilsby och tillbringade några timmar i solgasset bland vårens alla spirande rariteter, innan han körde mig till tåget som skulle ta mig hem till Lund igen.

Peter visade sina nya projekt och vi gick runt och morsade på alla spännande växter som redan tittat upp ovanför gruset. I dammen for grodorna runt och sprutade rom åt alla håll medan bäckfåran var skådeplats för två jämnstarka hannar som kämpade om en tålmodigt väntande grodmadam. Det var vår helt enkelt.

Peter visar upp några av alla nysådda krukor

Här ska det bli en ny "rabatt"

Ornithogalum nanum är en liten och späd skönhet för vårgruset 

Många olika krokusar var i full blom just nu

Här är det Crocus vernus ssp vernus som fläker sig i solen

I växthuset samsades Astelia med Arum och hundratals olika lökväxter

Julrosen Helleborus x ericsmithii hör till de bästa sorterna att hålla i trädgårdshägn

tisdag 20 mars 2012

Vårdagjämning

Nu börjar sommarhalvåret! Foto: Barry Parker från bloggen A Sense of Place

Idag är det vårdagjämning. Eller rättare sagt just nu, klockan 06:14 (svensk normaltid), för vårdagjämningen är ingen dag utan en tidpunkt när dag och natt för ett litet dröjande ögonblick är nära nog lika långa på hela vår jord.

Så från och med nu snurrar klotet till vår fördel om vi föredrar grönt och örtigt, solbränna och nypotatis, grodyngel och lärkor, havsbad och jordgubbar, surrflugor och svidknott, brännmaneter och nyskördade, grillade majskolvar med lite olivolja och salt framför en helnatt med snövit, bleknos och pulka, blankis och pilka, vindruteskrap och braskamin, lutfisk och lovikkavantar, saltränder på kängorna och risgrynsgröt med mandel som alltid någon annan ändå snappar åt sig.

Nu börjar sommarhalvåret på riktigt!

En svala gör ingen sommar. Foto: Ulf Florman 

   

söndag 18 mars 2012

Vårens första körsbärsblom

Vårkörsbär i Kista. Foto: Lars Forslin

Då och då dimper det ner ett mejl från Colour your life i min postlåda och då är det Lars Forslin som varit i farten igen. Colour your life är en PR-kampanj från de holländska plantskolorna inom organisationen Plant Publicity Holland (PPH) och det är som man säger i Holland alltså een organisatie voor de promotie van het Nederlands boomkwekerijproduct in binnen- en buitenland. Lars är deras förlängda arm i buitenlandet Sverige.

Det senaste utskicket handlar om bergskörsbär, Prunus sargentii, som är en av mina favoriter bland de tidigblommande körsbärsträden och kanske då framförallt för den färggranna höstdräktens lysande röda nyanser.

Prunus 'Accolade' i Kista. Foto: Lars Forslin

Men det var en bild från en plantering i Kista som fanns med i utskicket som fångade min uppmärksamhet. Där är det Prunus 'Accolade', en hybrid mellan den storvuxna Prunus sargentii och det betydligt lägre vårkörsbäret, Prunus subhirtella som man använt.

Heder år de ansvariga! Det här är ett mycket bra exempel på en väldigt lyckat användning av växter för att uppfylla det platsen vill ha. Krontaket blommar i mjukt skönrosa i april och bildar sedan en svalkande skugga under heta sommardagar för att slutligen stråla i orangegula hösttoner innan det nakna grenverket skapar måleriska figurer i skyn under hela vinterhalvåret.

Underplanteringen av Bergenia bildar en grön, bronsbrun eller dovröd vintermatta som hindrar oönskade ogräs att tränga sig på, samtidigt som slanka stjälkar med rosalila klockor sticker upp genom bladtäcket under våren när körsbärsblommen precis dalar mot marken och för en kort stund toppar anrättningen med fallen rosalull.
Jag har visserligen inte varit där själv ännu, men med utgångspunk från bilderna så ser det ut att vara är en ovanligt välkomponerad plats där man tagit hänsyn till såväl funktion, skötselaspekter som de estetiska värdena.

Prunus 'Accolade' i full blom i april. Foto: Lars Forslin

Prunus 'Accolade' är ett ljuvligt litet träd som sällan blir mycket mer än 3-4 meter högt här hos oss även om det har en potential att kunna bli nästan det dubbla. Det blommar bland de första körsbärträden på våren och har fått den tidiga blomningen från Prunus subhirtella, medan Prunus sargentii har bidragit med lite av sin höstprakt, även om 'Accolade' oftast stöter mer åt orange.

Det är den gamla anrika engelska plantskolan Knap Hill Nurseries som korsade fram och i början på 1950-talet lanserade 'Accolade'.

Om bara några få veckor - nåja, en dryg månad - så kan vi börja njuta av Prunus 'Accolade' igen. Tänk att efter en lång promenade slå sig ner på en parkbänk i Kista med en kopp varm choccolade under en rosa blomhimmel av 'Accolade' en solvarm aprildag år 2012. Låter som en dröm!


Bergskörsbär, Prunus sargentii i höstskrud. Foto: PPH

onsdag 14 mars 2012

Slottet fyller 150

Alnarps lantmästare glömmer aldrig förlusten av slottet. Här rusandes mot detsamma.

Just idag är det 150 år sedan slottet i Alnarp invigdes. Det var alltså 14 mars 1862 som lärosätets stoltaste byggnad togs i bruk och redan från början var det avsett att användas som undervisningslokaler. Så förblev det till en bit in på 1990-talet då nedre våningen ännu bestod av klassrum, men numera är det kontorsrum i hela byggnaden och alla lärosalar finns i andra byggnader.

Tiina håller inledningstal och Hartmut pustar ut efter sn trudelutt

Idag den 14 mars 2012 har det alltså firats. Hartmut K. Schüssler blåste en inledande fanfar i sitt kära horn och efter några korta tal av Tiina Sarap, dekan, Bengt Keyser, Akademiska Hus och Anders Berngarn från Lomma kommun, avslutade Hartmut med en stilig slutfanfar innan det bjöds till tårtkalas. När fanfaren ebbat ut så tjurrusade välklädda lantmästare rakt genom den samlade hopen av åhörare för att "återta" slottet. Det minglades, det mumlades och det mumsades tårta så det stod härliga till och i foajén hördes jazz och snarlika välljud.

Göran Kritz, tidigare lärare och mueseiföreståndare för Lantbruksmuseet här i Alnarp, kåserade i Stora Sessionssalen och i den lilla var det filmvisning om flydda alnarpstider.

På slottets jubileumssida redovisas fortlöpande kommande aktiviteter. Det finns också en liten  jubileumfolder som går att ladda ner som en pdf-fil.


Lantmästare i väntan på slottets återintagande 

Alla var där

Lång ringlade kön in till slottet och de väntande tårtorna

Skön musik i foajén

Tidigt i morse hänges det upp banderoller på slottets norrsida

Igår täcktes slottsgården av ett fint lager grus inför högtidlighållandet

måndag 5 mars 2012

Kulturlek på marsmässan

Kultivera Mera! av Hanna-Sofia, Anna och Lisen 

Det har varit trädgårdsmässa i Malmö igen och det var första gången som Hem & Villamässan med Skånsk Trädgård arrangerades i de nybyggda mässhallarna invid Malmö Arena.

Finns det då något värt att kommentera från den här premiärmässa? Ja, absolut, men som vanligt inte särskilt mycket. Så som brukligt tar Hem & Villamässan nästan all plats och Skånsk Trädgård känns ganska ihopträngd längst in i hallen mellan bubbelbadkar, utemöbler i rottingimitation, feta älgkorvar, hjortronsylt och barkknäckebröd.

Några stora kommersiella idéträdgårdar var förstås på plats. Flyinge Plantshop bygger alltid montrar fyllda av blommande växter i sin bästa utveckling och årets upplaga var inget undantag från den regeln. Apotekarns trädgård från Simrishamn hade en stor och inspirerande idéträdgård med sedvanlig fläkt av ljumma medelhavsvindar.

Plantskolan i Vellinge hade byggt upp ett litet skogslandskap med belysta björkstammar, mossa och ormbunkar. Med stor glädje noterade jag hur väl ormbunkarna framhävde sig själva och gav en hint om deras framtid som självklara invånare i besökarnas lummiga lundar, om man nu får drömma lite. Men snart kommer nog ormbunkarna trots allt att tåga in i var mans trädgård och göra samma klassresa som prydnadsgräsen redan lyckats så väl med.

Även om de här större idéträdgårdarna var väl utförda på alla vis så förmådde de naturligtvis inte att tävla med de unga kvinnornas fantastiska trädgårdsinstallationer vare sig i ofanism, fantasi eller påhittaranda.

Den mest lysande och ljusstarkaste vårstjärnan den här gången, på en annars ganska dyster och molnig mässhimmel, var utan tvekan installationen Kultivera Mera! av Hanna-Sofia Larsson, Anna Heimann och Lisen Hendeberg, alla tre nyblivna trädgårdsarkitekter från Trädgårdsingenjörsutbildningens designinriktning vid SLU i Alnarp.

De hade skapat ett spännande trädgårdsrum med rosablommande tulpaner i en matta av purpurglänsande rödlökar och där höga boktorn i samma rödlöksfärg byggde sig höjd med ormbunkar och klättrande grönska längs bergsboksidorna. Man kan bara buga sig och applådera åt detta höghalsiga konststycke.

Så här skriver de själva på en informationsskylt vid montern:

 "Låt våren väcka din kreativitet, din odlingsglädje och spontanitet. Nu är den tid då vi längtar efter att få sätta spaden i jorden, så frön och plantera – eller kultivera om man så vill.

Den här idéträdgården är en ordlek med ordet kultur som betyder både odling och bildad. Kultivera Mera, helt enkelt!

Med vår idéträdgård vill vi inspirera dig till att vidga synen på odling. Vi vill skapa en färgstark och inspirerande idéträdgård med oväntade attribut. Genom att plantera i böcker är tanken att med både humor och estetik presentera nya och spännande kombinationer. Låt kreativiteten flöda, samla frön och hitta på nya projekt till din trädgård, balkong, odlingslott, fönsterbräda eller varför inte det bortglömda hörnet av bostadskvarteret".

De hade kanske inte behövt förklara sina intentioner så i detalj, utan nöjt med sig att konstatera att de ville inspirera betraktaren till att våga ta ut svängarna lite mer på den egna odlingsplotten. För det är ju något som man verkligen skulle önska att fler trädgårdsägare skulle ta sig mod till att göra.

Sedan är förstås frågan om gemene man förstår att suga åt sig budskapet och förmår att omsätta det till verkliga, genomförbara trädgårdsprojekt. Risken är nog stor att Kultivera Mera! bara blir en spännande och annorlunda installation utan efterverkningar i landets trädgårdar. Men det får väl i så fall vara gott nog, för som artistiskt uttryck och trädgårdsinstallation var detta något extraordinärt. Tack för det!  



Montern intill var skapad av tre andra unga kvinnor. Annica Hansson och Cecilia Holm från 
Vi Tre & Trädgård hade tillsammans med Julia Andersson som bollplank, byggt upp en väldigt spännande och mångfacetterad idéträdgård där de fina äkta mattorna plötsligt liksom säckade ihop på mitten och övergick i en blommande gräsmatteplätt. Hela montern var fylld av spännande detaljer med bakväggens stapel av huggen brasved som snygg miljöbildare. Jag skulle bli förvånad om det inte var många mässbesökare som stannade till och nickade gillande inför den här fina kreationen.

Vellinge Plantskolas stora moss- och ormbunksmonter

Gunnel Carlsson var där och berättade med stor inlevelse om sin syn på trädgård

Bokbergen i rödlökshavet igen