lördag 31 mars 2012

Förstling lever farligt

Rhododendron mucronulatum i Alnarpsparken

En arbetsvecka har gått och Rhododendron mucronulatum har under tiden jobbat på från begynnande blom med bara aningen öppnade knoppfjäll till full blomning i praktfullaste rosa.

Men nu lever de farligt, de skira blombladen! Enligt väderleksrapporten lär påskveckan bli betydligt kallare med nattemperaturer en bra bit under nollsträcket. Blommorna tål några få minusgrader, men skadas lätt och blir bruna och brända av allför låga temperaturer. Låt oss hålla tummarna för att kylan ska utebli och att lilla rodden ostört kan blomma vidare.

Rhododendron mucronulatum är en av de allra tidigaste arterna att blomma och det gör den väldigt värdefull för varje vårträdgård, men också utsatt för elaka kallvindar och frostiga nätter. Därför kan det vara klokt att placera buskarna på lätt beskuggade platser så att de åtminstone inte lockas i blom onödigt tidigt.


Från nyutslagen till full blom på fem dagar

3 kommentarer:

 1. Så fin blomning! hoppas ni klarar er från snön som vi fått.
  Mariana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då, har det redan snöat hos er? Här börjar det så smått bli bitande kallt i vinden, så snöyran står kanske på lur bak en blygrå molnbank. Vem vet?

   Radera
 2. Ja, den är härlig - på Bergianska finns några exemplar som jag brukar passa på att fota när säsongen är i sin linda. I år vet jag inte hur det har gått med dem, men risken är att de slog ut redan i mars när det var varmt. I så fall ser de nog rätt kassa ut nu efter tre veckors köld och elände. Tidigaste bilden jag har på dem är tagen 8 april och den senaste, ungefär en månad senare. Sorten heter 'Cornell Pink' och buskarna där är betydligt blygsammare i formatet, ca 60 cm. Tycker absolut den verkar odlingsvärd - allt som blommar tidigt är väl intressant?

  SvaraRadera