onsdag 30 maj 2012

Trädgårdsonsdag med stäpp och sol


Vi planterade rosablommande blodnäva, Geranium sanguineum 'Apfelblüte'

Idag är det onsdag och senare i kväll sänds som brukligt numera mitt i veckan programmet Trädgårdsonsdag där jag figurerar som tillfällig gäst. I kvällens program ska det bli en liten, liten kalkstäpp på framsidan av huset där gassesolen trycker på som allra värst.

Det handlar om en utpräglad torrmarksplantering som aldrig någonsin ska behöva vattnas när den väl etablerat sig. Nu när växterna är nyplanterade och ännu inte hunnit ner med rötterna på djupet är planteringen däremot mycket sårbar och behöver vattnas både ofta och rikligt. Men det är alltså ett övergående bestyr.

I påannonseringen inför programmet står det: "Hur gör man en bit ökenladskap i sin trädgård?" Det är tyvärr lite falsk marknadsföring för någon öken är det verkligen inte fråga om. Så jag hoppas att ingen blir besviken när det visar sig vara en torrstäpp som vi bygger och ingen kaktusplantering.

Nu skulle man mycket väl kunna anlägga även ett ökenlandskap med härdiga kaktusar, palmliljor, gråbladiga buskmalörter och ettåriga ökenväxter, men det är det alltså inte fråga om den här gången. Annars är förstås även ökentemat något de skulle kunna ha med i programmet någon gång. Det är nog inte så många som känner till att flera kaktusar faktiskt fungerar på rätt ställe även i en svensk trädgård.

Växterna som planteras på stäppen i kvällens program är idel kändisar. Det är antingen växter som redan är vanliga i handeln eller som växer vilda i landet. Inga rariteter alltså.

Men några av de inhemska växterna kan vara svåra att hitta i plantskolan. Konstigt nog visade det sig dessutom vara svårt att på tag i det utmärkta lilla gräset Achnatherum calamagrostis, silvergräs. Det är synd, för ett så användbart gräs som silvergräset borde finnas i alla plantskolor och i varje solträdgård tycker jag.

Pernilla och Peter i planteringstagen. Bild från Trädgårdsonsdag på Facebook

söndag 6 maj 2012

Nässlans dag


Nyplanterade nässlor i fångenskap i Laholm


Det är inte bara uppe hos Gerben som det händer saker just nu, för i Södåkra ute på Kullahalvön i nordvästra Skåne är det Nässlans dag just idag den 6 maj.

För sjätte året i rad firar man vårens fina nässlor och det bjuds på både nässelsoppa och nässelbröd med nässelpesto. Man kan till och med dricka nässelte och nafsa på en nässelbulle eller bita i en nässelkaka i nässelkaféet.

Vi har två vilda arter av nässlor i landet, den fleråriga brännässlan, Urtica dioica, och det ettåriga lilla åkerogräset etternässla, Urtica urens. Brännässlan är tvåbyggare och det förekommer alltså både han- och honplantor medan etternässlan är sambyggare. Han- och honblommorna sitter alltså på samma planta hos etternässlan.

Men Nässlans dag handlar om brännässlan och trots att det är ett gäng kvinnor som dragit igång evenemanget så gör man ingen skillnad mellan hannässlor och honnässlor. Båda är lika högt prisade.

Brännässlan är verkligen en värdefull växt som kan användas till mycket mer än i te, soppa och bulle. Man kan färga, spåna och äta nässlor och sedan är de mycket viktiga för den biologiska mångfalden som den politiskt korrekte numera brukar benämna växter och djur och allt däremellan.

I stadsparken i Laholm har vi just därför planterat nässlor på den blivande fjärilsängen innanför ett pinnstaket av äkta kastanj. Nässlorna sattes förra året och nu spirar de som allra bäst och med lite tur så hittar kanske någon av våra sex dagsfjärilar som har nässlor som värdväxt dit en vacker dag.

Vinbärsfuks, påfågelöga, tistelfjäril, amiral, kartfjäril och förstås nässelfjäril läggar alla sina ägg på nässlor. När larverna kalasat färdigt så förpuppar de sig i grannskapet och till slut fladdrar de metamorfosade till färggranna storfjärilar omkring på ängen och suger blomkäk.

Åk till Södåkra idag och lär dig mer om hur nässlor kan användas. Och nästa gång som du ser en storfjäril av ovan nämnda art, så kom ihåg att det är nässlorna som stött deras barndom.


fredag 4 maj 2012

Gerbianska slår upp portarna på riktigt



"Kom till invigningen av Gerbianska på söndag den 6 maj" uppmanar Gerben!

Helgen som väntar har mycket att erbjuda alla växtintresserade som kan ta sig till Göteborgstrakten. På lördag är det traditionell Nördlördag hos Peter Korn i Eskilsby.

Trädgården öppnar klockan 10 och sedan blir det guidning av Peter. Men alla platser för att lyssna på eftermiddagens föredrag i Eskilsgården är dessvärre fullteckande sedan länge. I år är det Larz Danielsson, Ron McBeath, Julia Corden och Robert Potterton som ska prata om växter.

Fast du får en ny chans redan på söndag då Ron McBeath kommer till Råda Säteri i Mölnlycke. Där är det stor invigning av Gerbianska trädgården - Gerben Tjeerdsmas fina, lilla växtbutik. Gunnel Carlsson kommer också dit och berättar "om när växterna var huvudsaken". Kan det möjligen handla om kuddväxter?


Gerbianska trädgården - ett nytt spännande besöksmål för den växtgirige