söndag 6 maj 2012

Nässlans dag


Nyplanterade nässlor i fångenskap i Laholm


Det är inte bara uppe hos Gerben som det händer saker just nu, för i Södåkra ute på Kullahalvön i nordvästra Skåne är det Nässlans dag just idag den 6 maj.

För sjätte året i rad firar man vårens fina nässlor och det bjuds på både nässelsoppa och nässelbröd med nässelpesto. Man kan till och med dricka nässelte och nafsa på en nässelbulle eller bita i en nässelkaka i nässelkaféet.

Vi har två vilda arter av nässlor i landet, den fleråriga brännässlan, Urtica dioica, och det ettåriga lilla åkerogräset etternässla, Urtica urens. Brännässlan är tvåbyggare och det förekommer alltså både han- och honplantor medan etternässlan är sambyggare. Han- och honblommorna sitter alltså på samma planta hos etternässlan.

Men Nässlans dag handlar om brännässlan och trots att det är ett gäng kvinnor som dragit igång evenemanget så gör man ingen skillnad mellan hannässlor och honnässlor. Båda är lika högt prisade.

Brännässlan är verkligen en värdefull växt som kan användas till mycket mer än i te, soppa och bulle. Man kan färga, spåna och äta nässlor och sedan är de mycket viktiga för den biologiska mångfalden som den politiskt korrekte numera brukar benämna växter och djur och allt däremellan.

I stadsparken i Laholm har vi just därför planterat nässlor på den blivande fjärilsängen innanför ett pinnstaket av äkta kastanj. Nässlorna sattes förra året och nu spirar de som allra bäst och med lite tur så hittar kanske någon av våra sex dagsfjärilar som har nässlor som värdväxt dit en vacker dag.

Vinbärsfuks, påfågelöga, tistelfjäril, amiral, kartfjäril och förstås nässelfjäril läggar alla sina ägg på nässlor. När larverna kalasat färdigt så förpuppar de sig i grannskapet och till slut fladdrar de metamorfosade till färggranna storfjärilar omkring på ängen och suger blomkäk.

Åk till Södåkra idag och lär dig mer om hur nässlor kan användas. Och nästa gång som du ser en storfjäril av ovan nämnda art, så kom ihåg att det är nässlorna som stött deras barndom.


3 kommentarer: