Precis hemkommen från en resa i jobbet till Belgien mötte jag gruppen från Tyskland som sedan länge aviserat sin visit. Vi träffades i Alnarp och de var överförtjusta över vad som mötte dem. Det var Jonas Reif från universitetet i Dresden, Swantje Duthweiler med sin man Martin från universitetet i Weihenstephan och så Cassian Schmith med fru från Botaniska trädgården Hermannshof i Weinheim. Jonas hade varit i Alnarp förut men för de andra var det första gången.
Göteborgs botaniska trädgård
Sex dagar stannade de i Sverige. Till att börja med flög man till Stockholm där skogskyrkogården var första anhalt. I Enköping stod så drömparken och de andra fina grönområdena på tur för att i Göteborg följas upp av Botaniska trädgården och sedan en bra bit längre iväg Peter Korns privata mästerverk till botanisk samlarträdgård.
Ambraträd (Liquidambar styraciflua) i Laholms stadspark precis där savannen övergår i woodland.
På väg ner mot Alnarp och Malmö stannade gruppen till i Laholm och förundrades där av den goda tillväxten av savannen där huvuddelen av perennerna är direktsådda på plats. Minst lika bra som de bästa motsvarande planteringarna i USA var Cassians omdöme. Just nu hade
Ratibida pinnata som fått namnet stor mexikohatt på svenska börjat blomma som bäst.
I Alnarp visade jag först den nyplanterade Magnoliaskogen, så vandrade vi genom den naturlika parkdelen och så vidare till sortimenten av sommarblommor och perenner. Swantje som är professor i landskapsarkitektur ville gärna se var avdelningen för just landskapsarkitektur var inhyst och sedan beundrade alla ett vackert exemplar av hängformen av katsura,
Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'' utanför slottet. Många kameraskott avfyrades. Jonas berättade att han tagit över 2500 foton under trippen som helhet.
Cassian sikar in sig på Panicum capillare
Även Cassian var flitig med kameran. Här i sommarblomsortimentet fotograferar han hirsarten
Panicum capillare som fortfarande är felmärkt. Jag har flera gånger påpekat att det inte alls är
Panicum virgatum som det står på skylten som man envisas med att behålla.
Panicum virgatum, jungfruhirs är flerårig och finns redan i perennsortimentet. Men å andra sidan frodas också Big Bluestem,
Andropogon gerardii, bland alla sommarblommor. Vad ska eleverna tro när härdiga gräs och andra perenner placeras så fel? De har ju inget -
absolut inget - att göra i ett sommarblomsortiment. Svagt Alnarp! Besökarna ställde sig förstås också undrande till detta besynnerliga tilltag.
Väl framme vid prärien som speciellt Cassian var nyfiken på, började det att regna och Martin Duthweiler gick för att hämta paraply och regnkläder. Besöket i Alnarp avslutades i Västerskog med experimenten med olika sammansättningar av trädarter och markvegetation.
Den tidigare så intressanta Ankarsparken i Malmö lider av den extrema sommartorkan, några felvalda
prydnadsgräs och brist på underhåll och ogräsrensning. En skötselinsats behövs nu. Vem är ansvarig?
Nu var det tid för Jonas att passa ett tåg hem till Dresden medan dresten, förlåt resten av sällskapet tänkte sig att bese Ankarsparken vid Västra hamnen i Malmö. Min egen resa till Belgien i veckan som gått lovar jag att återkomma om här ganska snart.
Geert Derom på väg in i parken Tuinen van Hoegaarden i Belgien
Kul med gäster i trädgårdens tecken, jag hade massor med trädgårdsenthusiaster hemma hos mig idag, du vet Tusen Trädgårdar.....ösregn hela dagen men bara glade gröna enthusiaster som myllrade omkring, vilken dag. Fantastiskt.
SvaraRaderaUnd dann mal Tschüs, Petra B.
Aha, sehr gut mit viele Garten besucher! Ja, Tusen Trädgårdar är ett trevligt initiativ, fast visst var det lite synd med skyfallet. De riktiga entusiasterna kommer förstås i alla fall, men många ännu inte fullt lika galna stannade nog hemma är jag rädd. Nu får vi hoppas att Gunnel & co fortsätter och utvecklar idén nästa år. Det är den värd.
SvaraRaderaJa, det är den värd! Och jag gillar din informativa blogg Peter! På återseende! /Cissi
SvaraRadera