torsdag 7 oktober 2010

En plats i solen - Mästarrabatten 2011

Varje år utser plantskolorna inom GRO en Mästarrabatt. Rabatterna är skapade av mer eller mindre namnkunniga trädgårdsmästare och är tänkta att inspirera trädgårdsägare till att våga göra något nytt och annorlunda i villaträdgården. Dessutom är tanken att också slå ett slag för särskilt odlingsvärda växter och växter som förtjänar en större spridning. Rabattförslagen är oftast lätta att överföra till den egna trädgården.

Mona Wembling, nästa års mästare

Igår presenterades Mästarrabatten 2011 av skaparen Mona Wembling på trädgårdsmässan Elmia Garden i Jönköping. Mona är landskapsarkitekt och tills helt nyligen undervisade hon också i trädgårdsdesign i Alnarp.

Rabatterna ges alltid ett namn och nästa år heter Mästarrabatten alltså En plats i solen. Hela rabatten och alla växterna presenteras ingående på Mästarrabattens egen hemsida. Mona har verkligen valt bra och fungerande växter till sin rabatt och de allra flesta är både solälskande och torktåliga.

Bland rabattens vedartade växter hittar vi en mycket intressant havtorn, Hippophaë rhanmoides 'Hikul', en liten och kompakt sort med ett vackert rundat växtsätt. Eftersom det är en hanklon så får den inga bär, men å andra sidan sprider den sig inte heller med utlöpare på samma sätt som vildväxande havtorn gör.

'Hikul' är en dansk selektion och jag såg den första gången på Årslevs försöksstation för snart 10 år sedan. Jag blev väldigt förtjust i den lilla varelsen och tipsade därför Nils Andersen på Splendor Plant att ta in den i sitt sortiment. Den förtjänar verkligen att lyftas fram, så jag blev mäkta glad över att hitta den i nästa års Mästarrabatt.

Achillea filipendulina 'Coronation Gold' är en utmärkt solperenn

Praktröllika, anisisop och ulleternell är en underbar trio som älskar flödande solsken och tillsammans bildar en fin komposition. Praktröllikan, Achillea filipendulina 'Coronation Gold' är en av sensommarens allra bästa perenner och blommar länge med sammetsgula nyanser på stadiga stjälkar. Den har vackra, gråludna blad och alltså mycket lång blomningstid, men är dessutom dekorativ också både före och efter blomningen.


Ulleternell (Anaphalis triplinervis) på torget i Trosa i oktober

Ulleternellen, Anaphalis triplinervis, var ju årets perenn 2001 och är en förträfflig kontrastväxt till andra perenner med sitt silverfiltiga bladverk och de vita eternellblommorna som varar långt in på senhösten. Den bildar till skillnad från sin amerikanske släkting pärleternellen (Anaphalis margaritacea) inga utlöpare utan stannar snällt kvar på den plats där den planterats.

Agastache 'Blue Fortune'

Anissiop, Agastache 'Blue Fortune' hör också till sensommarens favoriter. Den blommar i ljust blåviolett och även om själva blomningen inte är så långvarig, så ser det ändå ut som den blommar hur länge som helst eftersom axets högblad också är blåvioletta och därtill i en mörkare nyans. I litteraturen står det ofta att anisisop frösår sig ymnigt, men det gäller inte 'Blue Fortune' då den är steril och inte bildar några grobara frön överhuvudtaget.

Många andra utmärkta perenner ingår i Monas fina mästarrabatt, hör bara: kantnepeta (Nepeta x faassenii 'Walkers Low'), solhatt (Echinacea purpurea 'Alba'), gulltörel (Euphorbia polychroma),  gulbladig kungsmynta (Origanum vulgare 'Thumble's Variety') och lammöron (Stachys byzantina 'Cotton Ball') för att nu nämna några av de bästa.


Stipa calamagrostis som ibland förs till ett eget släkte, Achnatherum, tål som etablerad även extrem torka

Dessutom har Mona valt både silvergräs (Stipa calamagrostis) och glansälväxing (Sesleria nitida) som älskvärt och sirligt sällskap åt de mer stabila karaktärerna i rabatten. Silvergräset är i mitt tycke det förnämligaste bland solälskande, halvhöga gräs och därtill ytterst torktåligt som det ju anstår ett äkta Stipa-gräs.

Rosorna i planteringen är också välvalda och då inte minst den kraftigväxande, klättrande honungsrosen (Rosa helenae). Den blommar rikligt med vackra gulvita blommor, men remonterar inte.

Däremot ställer jag mig frågande till valet av svartaronia, Aronia melanocarpa 'GLORIE' E. Det är visserligen en utmärkt liten buske men hör ju inte alls hemma i en torrmarksplantering. Svartaronia växer vild i Nordamerika på fuktiga eller våta växtplatser och odlas även bäst hos oss i frisk, fuktighetshållande jord även om den uthärdar torka förvånandsvärt bra.

Fyrverkerilök, Allium schubertii, spännande men ack så svårodlad

På våren blommar först ljusblå krokus 'Blue Pearl' och senare pärlhyacint, kejsartulpan och kirgislök. Men den förvisso intressanta men ytterst svårodlade fyrverkerilöken (Allium schubertii) kunde gott ha uteslutits. Den överlever sällan våra svenska vintrar ens om den planteras på den mest väldränerade av platser. Fast Peter Korn kan säkert få den att överleva och ståndorten torrt och soligt är ju så rätt det bara kan bli.

Nu får vi hoppas att trädgårdsbutiker och Garden Center landet runt tar sig i kragen och exponerar det utmärkta planteringsförslaget en plats i solen och alla dess växter lite bättre än det brukar göras. Det är förvånande att återförsäljarna inte utnyttjar möjligheten bättre att erbjuda ett färdigt plateringsförslag till sina kunder. För visst vill man väl sälja och visst vill man väl få nöjda kunder? Eller kan jag ha så fel?

Hur som helst, Mästarrabatten 2011 förtjänar verkligen en plats i solen.2 kommentarer:

 1. Intressant läsning. Det är nästan så att jag saknar min trädgård...
  Men numera bor jag i lägenhet med stor balkong men där ryms inga rabatter:) Fyrverkerilöken verkar ju vara en utmaning. Otroligt dekorativ, ett riktigt fotoobjekt.
  Trevligt att du hittat till mig. Du är så välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Vem behöver trädgård och rabatter? En stor balkong räcker utmärkt för en liten solplantering. Men skippa fyrverkerilöken.

  Visst, jag tittar in hos dig med då och då.

  SvaraRadera