måndag 23 augusti 2010

Snigelmördare

Grannfrun gör det sent på kvällen, men innan det mörknat. De plockas upp med såväl märkbar avsky som med gul gummihandske, stuvas så ner tätt sammanpackade, ivrigt slemmandes, i en plastpåse som läggs i frysen över natten och så bums iväg till sopsorteringsanläggningen ute vid parkeringen. Hur sorterar man egentligen spanska skogssniglar? Ska de läggas bland hushållssoporna eller möjligen trädgårdsavfallet? Vetesjutton.

Noga planerat och förslaget är det i alla fall. Själva dödandet alltså. Det kan ju knappast rubriceras som dråp när det är så välplanerat. Vi har följaktligen en snigelmörderska i grannhuset! Själv är jag inte mycket bättre. Men jag hugger deras arma, sladdrig kroppar i två delar med en spade typ Fiskars grävvariant med spets. Inte så mycket bättre som sagt. Men det är ju mördarsniglar ju! Ju! Ju? Eller? Vem är det som dödar vem egentligen? Skogssniglarna tar ju inte död på varandra utan det är vi som slaktar dem och de som sedan raspar i sig varandras kvarlevor. Kannibaler javisst, men mördarsniglar? Icke så.

Det är konstigt. Vi har massor med spanska skogssniglar, så kallade katalanska mördarsniglar, utanför husknuten. Inte som förra sommaren förstås, men otaliga skaror är det. Det konstiga är att inget är uppätet, inget uppätet alls. Vad äter de rackarna egentligen har jag undrat. Nu har vi visserligen ingen sallat eller andra tunnbladiga läckerheter i rabatten, för de hade nog legat risigt till. Men ändå; något måste de väl trots allt livnära sig på?

En del av svaret fick jag häromdagen. Vår älskvärde son Amani behagar låta varannan tugga, minst, hamna utanför både mun och bord för att längre ner längs stolsbenen, just under barnstolen, ingå i ett veritabelt matberg som skulle få sjävaste Kebnekaise att skrocka belåtet. När vi äter inomhus så röjer vi förstås under hans matplats, men ibland sitter vi ute på altanen och spisar och då händer det att vi inte städar efter honom förrän nästa dag. Jag vet, det är slött i överkant men även månen har sina kratrar.

En kväll var det ganska mycket som hamnat på altangolvet och när jag sent samma afton tog en liten kvällsrunda såg jag att 5-6 skogssniglar satt - eller kanske man säger låg när det gäller sniglars ätställning - och kalasade på pasta, fruktrester och en halvt uppäten majskolv. Aha! De är ju renhållningshjon, tänkte jag. Den städhjälp som vi så gärna vill ha om bara ekonomin tillät. Gratis renhållning på altanen alltså. Och så dödar jag dem! Fy mig!

Trädgårdssnäckan, Cepaea nemoralis, är en matglad kanalje som äter middag hos oss

Är det så att skogssniglarna huvudsakligen äter dött växtmaterial? Frågan är om de också gör någon ”skada” på levandes ”nyttoväxter”. Inte hos mig i alla fall. Däremot så har vi trädgårdssnäckor som käkar hej vilt. Särskilt förtjusta tycks de vara i min i övrigt fläckfria fläckflockel (Eupatorium maculatum 'Atropurpureum') och några sällsyntheter som jag köpte i England härförleden och som jag i skrivande stund inte minns namnen på. Det idoga regnandet gör också att jag inte ids gå ut och kolla på etiketterna som jag stuckit nästan helt ner under jorden bredvid rariteterna.

Hur är det hos dig? Äter dina skogssniglar på levande växter eller är det trädgårdssnäckorna som varit framme hos dig också så som i min lilla radhustäppa?

6 kommentarer:

  1. Jo, nog är det väl så att sniglarna är renhållningshjon. Minns att jag såg vanliga bruna skogssniglar kalasa på vissnande vitsippor och andra tidiga vårörter, vid ett besök på Möns klint. Där var det tydligt vad de föredrog. Andra (en annan grannfru vars namn börjar på K)har sett att mördarsniglarna också föredrar halvdåliga grönsaker framför friska. Men trots allt är det ett faktum att de spanska sniglarna äter sådan som vi vill ha kvar själva. Inte kul när de äter rent på sådder och nyuppkommet... Sådderna kanske kan betraktas som svaga växter, men de kan ju trots allt repa sig om de får vara i fred.

    SvaraRadera
  2. Lustigt nog – i Spanien, ja i alla fall i Portugal där jag har rapport i från – lär det vara de här små trädgårdssnäckorna som är det stora gisslet. Sniglar finns i mycket liten utsträckning till exempel i Algarve, därtill är det för varmt och torrt. Snäckorna däremot, bär ju sitt skydd på ryggen och kan bara krypa in där och försegla öppningen om det blir en torrperiod, eller över dagen för den delen. Så kan de på kvällen fortsätta där de slutade i gryningen. Snäckorna finns överallt där, tiotusentals i en mindre trädgård har jag fått rapporterat för mig. Det som är bra är ju att spanjorerna äter "caracoles" och man kan visst plocka och sälja de här snäckorna om man orkar.

    SvaraRadera
  3. Ungplantor och nysått är förstås snigelgodis, säkert en del tunnbladigt och annat skirt också, men faktum kvarstår att de inte verkar äta levanade växtföda i någon större mängd i varje fall inte alls i proportion till deras antal. Det gör däremot trädgårdsnäckorna och inte bara i Portugallien utan även hos mig i skånska Lund.

    SvaraRadera
  4. mja....sniglarna ja! En slags äkta hatkärlek.. men i år har de hållit sig undan grönsakerna. Vet ej om det beror på allt grus vi gjort gångar av...kanske gillar de inte att dra sina slemmiga magar över gruset? Eller beror det på att vi i år haft en jättehög med kompostmaterial. DÄR är de!! I MILJONER!! Också under plastsäckar som blir stående på tok för länge. DÄR ÄR DE!! Men min sallad har det fullständigt struntat i. Två rackare lyckades forcera mina hornbach konstruerade pallkragar, försedda med list i 90 grader upp till rucolan....jag gillar inte att äta slem rucola men kanske man borde tänka om? Det slinker ju i alla fall ner lätt...?
    I övrigt tycker jag att sniglarna gillar vår Geranium mest. Vi har en stor massa av perforerad geranium i olika varianter. Dock måste tilläggas att jag tycker snäckorna nästan orsakat mer skada i år än "mördarna"...

    SvaraRadera
  5. Hos mig, i det inre Halland, har de spanska skogssniglar inte kommit än, MEN! trädgårdssnäckorna har ökat i antal de sista två sommaren, så de nu må kalles en form för pest.
    Intill mitten av juni samlade jag cirka en 1 1/2 liters flaska full varje kväll. Så började jag jobba på kvällen och fick icke samlat så många längre.

    Resultatet är att nästen alla plantor nu har 'genomsågade' blad, om någon kvar, och små nya fröplantor kan de döda helt.
    1 meters snö i vintras tycks bara ha' gynnat dem.
    Vad gör man???

    SvaraRadera