fredag 24 september 2010

Löklördag hos Peter Korn


Det är lika fascinerande varje gång jag kommer till Peter Korns Trädgård i Eskilsby utanför Landvetter. Såhär i mitten på september är visserligen växterna inte särslikt framträdande, men att allt detta skapats av en man och av idel handkraft är och förblir en gåta av det mer ljuvligt gudomliga slaget. Nu var det i alla fall dags for ett arrangemang som bar namnet Löklördag. Först höll Peter trädgården och den lilla plantshopen öppen och därefter bar det av till bygdegården där det serverades en utsökt, hemlagad soppa med grovt, härligt bröd till. Men innan dess var det dags för Ian Young från Skottland att göra entré. Hans första föredrag handlade om fröförökning av geofyter, alltså lök- och knölväxter, och var ackompanjerat av utsökta närbilder på allsköns villhavillha!lökar. Själv pratade jag därefter om biotopdesign - alltså om att skapa naturliga biotoper som kärr, mossar, stäpper, ängar och prärier i sin trädgård.


Corydalis malkensis

Ian Youngs andra föredrag behandlade lök- och knölväxter för woodland och skuggiga lägen. Nu var alla upprymda och taggade, så när den efterföljande lökförsäljningen tog vid gick kommersen på högvarv. Även jag inhandlade några få geofyter. Av Gerben köpte jag bland annat en knöl Corydalis malkensis som lär vara en av de bättre vitblommiga nunneörterna och från Botanicus en rhizom av Anemone prattii som var en ny bekantskap för mig. Den är vitblommig och jag tänkte att den skulle sprida sig för att så småningom bilda en tät blommande matta i halvskuggan under mitt Amelanchier-buskage. Ian Young och jag stannade över natten hos Peter och Mirjam Korn. Även Gerben Tjeerdsma stannade en stund innan han åkte vidare för ett uppdrag i Värnamo. Vi satt mest i familjen Korns underbara, rymliga kök som Mirjam ritat och Peter byggt. Vad vi pratade om hela kvällen? Ja, vad tror du? Växter förstås, men inte bara geofyter.

Min gode vän Gerben Tjeerdsma hade många spännande lökar till salu 
3 kommentarer:

 1. Oj, det ser ut som rena godisbordet, förstår att ni blev upprymda!
  Låter som en trevlig kväll..

  SvaraRadera
 2. Hade som du vet tänkt komma, men det dåliga vädret fick mig att dra hemåt i förtid. Plikten kallade också hemmavid. Det ser dock ut att ha varit precis så trevligt som man kunde förmoda!

  SvaraRadera
 3. Ett mer spännande godisbord får man leta länge efter! Det var helt omöjligt att avstå från sötsakerna som dukades upp.

  Synd att du inte kunde komma Lars! Du hade garanterat uppskattat tillställningen. Men det blir fler tillfällen så håll utkik på Peter Korns hemsida. Och tack för senast i Skåne!

  SvaraRadera