söndag 5 september 2010

Perennkurs och växtfestival i Alnarp

Den här veckan händer det mycket i Alnarp. Först är det dags för årets upplaga av Stora Perennkursen på måndag, tisdag och onsdag. Sedan kör Perennfestivalen som MOVIUM arrangerar igång redan under onsdagen och håller på under torsdag och fredag. Fast på fredag är den öppen bara för skolans studenter.Stora Perennkursen har jag anordnat i många år nu och växelvis i Stockholm, Göteborg och Alnarp. Förra året höll vi till i Stockholm och då var det så många anmälningar att kursen fick dubbleras. I år är det betydligt färre.

Vanligtvis brukar Mona Holmberg och Mona Wembling vara gästföreläsare på mina kurser men den här gången har MOVIUM norpat dem till sina arrangemang, så jag har fått titta runt efter andra alternativ. Och det lyckades över förväntan. Nya föreläsare på årets kurs är nämligen inga mindre än Eric Wahlsteen som bland annat driver den spännande specialplantskolan Borealis i Alnarp och Peter Korn som har skapat sin fantastiska privata botaniska trädgården mitt ute i skogen inte så långt från Landvetter.

Dessutom är Petra Thorpert med i år igen. Hon ska tillsammans med mig ge kritik och synpunkter på planteringsförslagen som deltagarna ska sätta samman. Petra brukar alltid komma med kloka och tänkvärda inlägg. Deltagarna ska i grupper om 3-4 personer planera en perennrabatt utifrån det som kursen behandlat så långt. Sista dagen så redovisar de förslagen och vi ger alla - både deltagarna själva och vi som handledare - våra ärligaste tänkbara synpunkter på skisserna. Det brukar vara ett lärorikt moment på kursen.

Under onsdag och torsdag blir det sedan Växtfestival med perenntema. Perennagruppen och några andra plantskolor har bidragit med massor av olika perenner som exponeras uppe vid Trädgårdslabbet i Alnarp. Flera mycket duktiga guider, däribland Jonas Bengtsson, Eric Wahlsteen och Karin Svensson, visar runt och berättar om perennerna. Vilken spännade perennvecka vi kan se fram emot!

1 kommentar:

  1. Ja, vi hade verkligen trevligt på kursen! Och inte bara det, det fastnade en del lärdom också!

    SvaraRadera