tisdag 10 maj 2011

Bäst i klassen: Broughton Grange!


Nya obesökta platser är alltid spännande. Det är visserligen också intressant att återse en trädgård efter några år. Ofta ser man då andra saker och upptäcker till och med oväntade värden efter andra eller tredje gången som som man återvänder. Men att hitta ett nytt och sevärt besöksmål står trots allt högt på önskelistan.

Jag skrev således till den flerfaldige chelseaflowershowvinnaren och välkände trädgårdsdesignern Tom Stuart-Smith och frågade vilken av hans anläggningar som han själv kunde rekommendera. Han nämnde då den nya planteringen på Wisley och en i Broughton Grange söder om Banbary i Oxfordshire. Wisley hade vi redan på besökslistan inför sista dagen, men Broughton Grange hade jag inte ens hört talats om. Det har jag nu. Minst sagt!

Det visade sig vara ett alldeles underbart litet ställe. Ja, inte så litet egentligen utan hela 350 acres med olika trädgårdsrum, ängar, ett arboretum i vardande och brukad åkermark. Här finns något för alla smaker och även ett och annat för den utan smak. Störst och berättigad uppskattning fick utan tvekan Tom Stuart-Smiths ganska nyanlagda trädgårdsdel, the Walled Garden från 2000. Det är en fulländad skapelse där såväl den övergripande designen som växtkombinationerna faller perfekt på plats. Detta på förhand okända besöksmål blev mångas favoritplats och jag rättar också in mig i skaran av imponerade beundrare.
Trädgården som Tom Stuart-Smith skapat i Broughton Grange består av tre sydvända terasser med olika uttryck men ändå med vissa sammanhängande strukturer. En av terasserna har ett tydligt sydeuropeiskt tema med en rak kanal som mynnar i en rektangulär damm. Ovanför dammen ger ett antal spridda smala idegranar illusionen av äkta cypresser i ett sydländskt landskap. Undervegetationen utgörs främst av sommar- och sensommarblommande perenner som ännu inte börjat blomstra. Som försommaraspekt har Tom använt sig av Allium 'Globemaster' och vårtörel, Euphorbia cyparissias som båda befann sig i sin bästa utveckling så här i början av maj.


En annan av terrasserna har klippta, meandrande buxbomshäckar och just nu blommande tulpaner i olika färger som tema. Broughton Grange har mycket mer att erbjuda och något av detta visar bilderna här nedanför. Gå också in på hemsidorna Broughton Grange och Tom Stuart-Smith och läs mer. Där finns flera fina bilder från vårt nya favoritresmål.
1 kommentar: