onsdag 22 februari 2012

Vandalism i Alnarpsparken

Uppstammad och förlorad

Den största olyckan här i Alnarp är att Akademiska Hus förvaltar Alnarpsparken. Och som om det inte vore illa nog att man erbjuder en mycket begränsad budjet för skötsel och utveckling av parken, så lägger man sig tydligen också ibland i den detaljerade skötseln av vegetationen.

Parkpersonalen fick beskedet att det var för tätt med växter vid Alnarpsrestaurangen och att det behövdes beskäras för att synliggöra byggnaden. Precis vid ingången till restaurangen står en grupp med japanska olvon, Viburnum plicatum v. tomentosum.

De har vuxit där i snart 30 år och utvecklats till vackra buskar med de arttypiska grenvåningarna i tydliga etager. Så såg det ut tills helt nyligen då buskarna plötsligt stammades upp så att man nu har direkt insyn till den fula källarvåningen och kan se in bättre under altanen, helt i enlighet med intentionerna från de ansvariga.

Till försvar för den som utfört beskärningen måste dock sägas att den är korrekt gjord och helt enligt instruktionsboken. Problemet är bara att Viburnum plicatum inte ska beskäras!

Buskarna har nu förlorat sin form; de har inte längre några grenar nere vid marken och ur inlärningssynpunkt är de oanvändbara utom som goda exempel på hur man inte ska göra. Olvonen kommer aldrig att återfå sitt rätta utseende igen, utan är nu förstörda för alltid. Det är en stor skam.

Dessutom måste vi alla som någon gång äter på Alnaprsrestaurangen tvingas se eländet och påminnas om den sorgliga händelsen. Med tanke på alla tokigheter som de hittar på vore kanske Akademiska Hyss ett bättre och dessutom lite roligare namn.

8 kommentarer:

 1. Ja det var då fan...! En enda gång har jag varit på Alnarp, och jag beundrade just dessa buskarna, just för att jag själv hade köpt en liten pytte-Mariesii innan.
  Nu kommer vi alla som åker dit på studiebesök att tro att det är du och studenterna som beskär på detta sätt ;-)

  SvaraRadera
 2. Man kan undra vad den beskärningen var bra för! inte blev det bättre att se den fula husgrunden...
  Synd på sån vacker buske.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det illa. Det enda man skulle kunna göra nu är att klippa buskarna ner till marken och låta dem bryta nerifrån. Då kan det om ett antal år se bra ut igen.

  SvaraRadera
 4. DET var ett HYSS det. AH kunde kanske frågat först, men det vore olikt dem. Ni får väl ha buskarna som avskräckande exempel och sätta dit en skylt med text om varför de misshandlats så illa.

  SvaraRadera
 5. Tänkte just föreslå en nedskärning. Med intakt rotsystem så borde de ändå kunna komma upp ganska snabbt väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avskräckande exempel eller nedskärning det är frågan. De andra två buskarna i gruppen är inte lika hårt åtgångna, så en nedklippning av busken på bilden vore nog det bästa. Men så onödigt, den var ju väldigt fin innan den stammades upp.

   Radera
 6. Så tråkigt för er! Men att skriva om det är kanske ett sätt att sprida vetskap om hur illa det kan gå om kunskap saknas.

  Kristina

  Apropå din kommentar på mitt inlägg om färg: Ja, en röd period skulle ju kunna innefatta några goda viner också och då kanske den vita veckan fyller sin funktion.

  SvaraRadera
 7. Ghhhaaaaaaaaaaaaaaa!
  Jag blir bara så fruktansvärt arg. Kan inte göras ogjort och väldigt omotiverat.
  Tröttheten över dumheten är bedövande.

  SvaraRadera