fredag 23 juli 2010

Korsört som tål torka - växtporträttet 2

Senecio polyodon, purpurkorsört

Purpurkorsört är en spännande och ännu ganska ovanlig växt från södra Afrika som vi i Sverige kan odla som ettårig eller kortlivad perenn. I Sydafrika växer den på väldränerade jordar, ofta längs bergssluttningarna och tål en mycket torr växtplats i trädgården. På tunga jordar blir den aldrig långlivad, men kan fungera ändå som sommarblommare eftersom den hinner i blom redan första året från sådd. Purpurkorsörten har en lång blomningstid och enstaka blommor kan utvecklas ända tills frosten kommer.


Purpurkorsört på savannen i Laholm, sommaren 2010

I Laholm har den använts som det enda icke nordamerikanska inslaget på savannen. Där blommar den framförallt under juli med kan hålla igång mycket längre än så. På savannen frösår den sig rikligt och i år är det många fler fröplantor än året innan. Savannen i Laholm är ju en geografisk ståndortsplantering och lite temabrott är det förstås att använda en sydafrikan i en amerikansk biotop, men den får väl här ses som ett vackert och välkommet, inkommet ogräs.

Senecio polyodon frösår sig lätt och bildar här stora rosalila moln på savannen

I Sydafrika finns det ett stort antal Senecio-arter. De flesta är gulblommiga precis som våra inhemska korsörter, men exempelvis Senecio hastifolius, S. speciosus, S. umbellatus, S. elegans och S. arenarius har också rödvioletta kantblommor som purpurkorsörten. De två sistnämnda är dock ettåriga.

Kortfakta
Artnamn: Senecio polyodon
Föreslaget trivialnamn: purpurkorsört
Familj: korgblommiga, Asteraceae
Ursprung: Södra Afrika
Livsform: perenn
Utseende: vanligen under knähöjd, tuvat växtsätt, rikt förgrenad, blad smala och lancettlika, strödda, toppställda blomkorgar med vitaktiga diskblommor och rödvioletta kantblommor
Blomning: under sommaren, huvudblomning i juli, kan blomma från juni-september eller längre
Förökning: lättförökad med frö, snabb men utdragen groning vid +20 grader C.
Kan direktsås på växtplatsen. Blommar redan första året efter sådd
Växtplats: helst full sol, väldränerat, tål mycket torra lägen, tål både lätt sura och alkaliska jordar
Härdighet: dåligt härdig, men fortlever genom självsådd, övervintrar bäst på väldränerade jordar
Användning: som kortlivad perenn som kan självså sig eller som ettårig sommarblomma i urnor, rabatter, klippträdgårdar, ängar, savanner, prärier eller fynbos

1 kommentar:

  1. Låter som en växt för min trädgård..här är TORRT..

    SvaraRadera