lördag 30 april 2011

Innergården får nytt liv


Påskhelgen bjöd på strålande väder och annandagen var inget undantag. Den ägnade jag tillsammans med några av lägenhetsinnehavarna åt att förnya Framtidshusets innergård på Bo01-området i Västra hamnen i Malmö. Det var alltså 2001 som jag fick uppgiften att skapa en innergård till årets boutställning i Malmö. Nu har det förflutit ett decennium och gården har en tid varit i stort behov av en renovering. Pagodkornellerna, Cornus controversa, har vuxit sig höga och har skuggat ut mycket av vegetationen under sig och ogräset har inte rensats bort utan istället spridit sig alltmer. Men inte nu längre.

Redan under senvåren passade jag på att försiktigt beskära kornellträden för att släppa in mer ljus till markskiktet. Det var främst de nedersta grenarna som togs bort. Under annandagen samlades så de boende för en arbetsdag i solen. Jag hade beställt växter som skulle planteras, men först rensade vi ogräs och grävde igenom planteringsytorna.

Innergården består av fyra triangelformade ytor, där två nästan ligger helt i skugga under större delen av dagen. Där planterades fänrikshjärta, hasselört, spetsbräken och kaukasisk förgätmigej.

På ett något soligare parti finns ett litet trädgårdsträsk. Här förstärkte vi den kvarvarande vegetationen med flera fuktälskande arter. Det var Iris sibirica, Iris setosa och Iris laevigata, smörboll och äkta förgätmigej, gökblomster och en storblommig form av humleblomster. Även den långblommande stjärnflockan, Astrantia 'Roma' fick plats bland iris och förgätmigej.

Den sista triangeln får sol mest hela dagen. Här var det inte mycket av den gamla planteringen som gick at bevara, så det mesta grävdes bort. Istället satte vi högresta perenner som tuvrör och Coreopsis tripteris kringvuxna av bland annat jättedaggkåpa och Geranium ROZANNE. Den lilla silverbladiga glansälväxingen (Sesleria nitida) fick också vara med.

Alla jobbade med lust och kraft och när vi var klara så berättade jag om de olika växterna som vi just planterat och grillen var igång och vi mumsade korv och solen sken och så tog sagan slut.


Upprensning och plantering är i full gång

Innergården ligger mitt i Bo01-området med Turning Torso som nära granne

De boende har skapat flera mysiga uteplatser 

1 kommentar:

  1. Kul när alla kan hjälpa till och få det fint.
    Och lära sig lite om dom olika växterna,får hoppas att det underhålls bättre den här gången.

    SvaraRadera