fredag 29 april 2011

Klockhyacinternas land

Bluebell on the hill

Imorgon bitti bär det åstad till öriket i väster för en knapp veckas gotterier i engelska trädgårdar och parker. Det är studenterna på utbildningen Trädgårdsingenjör Design i Alnarp som tillsammans med några tidigare studenter och Karin, Magnus, Inger och jag har förmånen att få besöka några av Englands mest omtalade och sevärda trädgårdar. Som en liten smaklig aptitretare visar jag här några bilder från förra årets resa. Det är Hyacinthoides non-scripta, engelsk klockhyacint, i egen hög person som så här års pryder skogar, dungar och parker i väldiga djupblå massor.

Självfallet återkommer jag med små beskrivningar och sköna bilder från resan när vi kommit åter och resdammet hjälpligast lagt sig.

Hyacinthoides non-scripta, engelsk klockhyacint

5 kommentarer:

 1. Härligt! Ha en trevlig resa, jag gissar att det kommer att vara lite speciellt dagen efter det stora bröllopet!
  Tack för infon om klockhyacinten. Jag gick i villfarelsen om att den hette hispanica, men det visade sig vara en annan art i släktet.
  Förmodligen får ni se massor av blomning nu när vårvärmen har stigit till oanade höjder; jag gissar att vår- och försommarblomningen nu infaller samtidigt i England.

  SvaraRadera
 2. Ni kommer få en härlig resa,det är en fin tid nu,mycket att se!
  Ha det så trevligt

  SvaraRadera
 3. Tack ska ni ha! Ja, vi får det förhoppningsfullt soligt och härligt med eller utan brudslöja.

  Hyacinthoides (Scilla, Endymion) hispanica finns ju också. Den engelska klockhyacinten skiljer sig från denna genom de ensidigt hängande blomklasarna och vanligen också den mörkare blå färgen. Och så anses den också vara lite "finare" förstås...

  SvaraRadera
 4. Låter toppen med englandsresa. I "Pernillas" trädgård hittade jag en klockhyacint som jag aldrig sett förut, ett äventyr är det med en ny trädgård, även om den inte är ens egen!
  Eva

  SvaraRadera
 5. Åh, dom är underbara! Har grävt upp ett par gången och tagit med hem men nu har jag gett upp, dom är ju inte härdiga här... men jag är minst lika glad för våra vitsippebackar som vi har i Sverige :-)
  Ha en bra resa!

  SvaraRadera