onsdag 13 april 2011

Fjärilsängen kan börja spira


Redan innan jag passerat Hallandsåsen slog de första stänken hårt mot vindrutan. Väl framme i Laholm regnade det rejält och de orangefärgade regnställen åkte på innan vi begav oss ner till stadsparken.

Igår sådde vi den blivande fjärilsängen. En yta på omkring 5 000 kvm ska omvandlas till ett eldorado för bin och fjärilar, humlor och blomflugor. Ytan är uppdelad i två olika biotoper, en surare torr- till normaläng med ett fuktparti i mitten och en torr kalkäng som spetsats med kalkkross från brottet i Ignaberga.

Fröna har vi köpt från Pratensis i Småland och den tyska fröfirman Jelitto Staudensamen.

Några arter planterades även som pluggplantor. Det var smörboll och kabbeleka, backtimjan och backsippa, mandelblom och brudtistel.

Enstaka buskar sattes också på ängen, mest enar, slån och vildrosor. I utkanten av Fjärilsängen ligger Nässelbacken. Det ska bli en liten inhägnad planterad med brännässlor som värdväxt åt färgglada dagfjärilar. Läs mer om projekten i Laholm på kommunens hemsida.

Fröna blandades med Vermiculite för att lättare kunna sås

Framför de tre sående töserna ska lilla Nässelbacken anläggas


Vårbacken intill fjärilsängen hade precis börjat att blomma, men krokusen valde i regnrusket att stänga butiken och sluta sina kalkar.

1 kommentar: