torsdag 15 september 2011

Kompassört på Dixon Prairie

Silphium laciniatum

I Chicago Botanic Garden finns många olika trädgårdsrum. Störst och mest storslagen är The Dixon Prairie som består av flera olika präriebiotoper. Här finns en magnifik Tallgrass Prairie och också en torr Hill Prairie, en Sand Prairie och en fuktigare Fen Prairie.

Kompassört, Silphium laciniatum på högörtsprärien


Silphium lacinatum kallas för kompassört på svenska och Compass Plant i USA för sin egenskap att orientera bladen i nord-sydlig riktning. På så vis utsätts bladmassan för så lite brännande middagssol som möjligt. Kompassörten växer i stora massor på högörtsdelen av Dixon Prairie.

Det är en ståtlig växt med en blomställning som på näringsrika jordar kan bli en bra bit över 3 meter hög. Den har en kraftig pålrot som går djupt ner i jorden och gör att kompassörten är både synnerligen torktålig och mycket långlivad. 

Amorpha canescens växer på den torra sandprärien i Chicagos botaniska trädgård 

Röd sidenört, Asclepias tuberosa föredrar genomsläppliga och väldränerade jordar.

4 kommentarer:

 1. Har du själv varit där och plåtat? Det ser inspirerande ut! //Anna

  SvaraRadera
 2. Häftiga växter. Alltid kul att se saker i nya sammanhang. Gillar din Lundarondell oxå. Måste nog köra en annan väg nästa gång jag passerar den stan (vilket är minst en gång i veckan). Är det svårt att hitta?
  Eva

  SvaraRadera
 3. Hej Anna och Eva!
  Jag var där i somras och tog några foton. Imponerande ställe minsann!

  Trollebergsrondellen är lätt att hitta till. Om man kör från Värpinge mot stationen så passerar man den. Både Bollhuset och Polhemsskolan ligger alldeles intill. Men om du väntar till nästa år så kommer den att vara bra mycket mer intressant.

  SvaraRadera