söndag 15 januari 2012

Magnus B Nilsson 1906-2011


Foto: Kalle Lind

Århundradets trädgårdsmästare har sått sin sista rudbeckia
En av vårt lands främsta perennodlare och vår tids enda sanna trädgårdsmästare har flyttat till de sälla jaktmarkerna. Magnus B Nilsson avled den 30 december 2011 en månad efter sin 105-årsdag.

Första gången som jag mötte Magnus var i slutet av 70-talet när vi som trädgårdsstudenter besökte hans plantskola Landsbergs Perenner i Påarp. John-Ingvar, Magnus son som redan då tagit över driften, visade runt i perennplantskolan och därefter blev vi inbjudna till Magnus och Sigrid som bodde i en villa helt inpå.

Vi slog oss ner i källaren och Magnus visade bilder på många olika perenner och talade sig varm för den ena sorten efter den andra så att till och med de mest inbitna tomatodlarna i klassen började lyssna. Det var ett fantastiskt första möte som gav en inspiration som satt kvar länge, länge.

Sedan har vi träffats många gånger genom åren och när han fyllde 90 år var jag där som representant från Perennagruppen och överlämnade blommor och gratulationer. Tio år senare på hans 100-årsdag åkte Hartmut K Schüssler och jag från Alnarp till församlingsgården i Välluv för att gratta vår favoritträdgårdsmästare. Magnus satt där vid ett litet bord och tog emot gratulationerna, klar i huvudet och med sin sedvanliga pillemariska blick. Det var tydligt att han trivdes med uppmärksamheten.

Magnus kände igen både Hartmut och mig utan problem och mindes till och med att jag var där på hans 90-årsdag. När det var kvinnor som kom fram för att gratta honom så kramade han om dem extra länge och innerligt och liksom vällustigt med pirriga ögon och leende läppar insöp hela deras kvinnlighet. Hartmut och jag tittade på varandra och frågade oss om det berodde på intresset för det motsatta könet att Magnus fortfarande var så ung och frisk trots den aktningsvärda åldern.

Men nu har alltså Magnus till sist lämnat jordelivet och fast det förstås inte var särskilt oväntat känns det ändå vemodigt. Vem ska man nu kalla för Trädgårdsmästare?

Det finns en dokumentärfilm om Magnus B NIllson som heter Århundradets trädgårdsmästare och som kan beställas från Lykke Film. Den spelades in 2005 av Anette Lykke Lundberg och om du inte redan sett den så ska du absolut göra det. 

4 kommentarer:

 1. Tack Peter att du också låter oss se människorna bakom allt det som växer, om deras gärning och betydelse för vårt gemensamma intresse.
  Kristina

  SvaraRadera
 2. En aktningsvärd ålder!
  Såg honom på tv när Gunnel gjorde ett besök.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Jag hittade dokumentärfilmen om biologisk mångfald som Anette Lykke Lundberg har gjort på SVT Play. Filmen heter "Mandelblom, kattfot och blå viol" och finns på nätet i några få dagar till. Den är stämningsfull och helt klart sevärd.

  SvaraRadera
 4. Helt fantastisk film om en man som jag hade den höga äran att lära känna! Vilken kunskap en enda människa kan få i ett ämne när man så ger sig hän som Magnus gjorde inte minst när det gällde Perenner växter... En mycket ödmjuk och oerhört trevlig person dessutom! Videon rekommenderar jag på det varmaste för den är både lärorik och intressant på många sätt!

  SvaraRadera