torsdag 19 januari 2012

Vi lyfter på solhatten

Röd solhatt, Echinacea purpurea

På modet just nu och hetast av alla är hatten. Det finns så många anledningar att längta till sommaren och just att prova ut en ny solhatt kan kanske vara ett av de bättre skälen till att önska sig dit.

Först att lyfta på brättet var Magnus B Nilsson från Landsbergs Perenner i Påarp. Han tyckte inte riktigt om att strålblommorna på Echinacea purpurea, som på svenska kallas för röd solhatt eller röd rudbeckia, hängde nedåt. Efter många års förädlingsarbete kunde han till slut lansera en enhetlig frösort som hade strålblommor som pekade rakt ut som på en äkta brätthatt.
Klaus Jelitto på fröfirman Jelitto Staudensamen i Tyskland tog upp sorten i sitt sortiment i frökatalogen 1985 och gav den namnet ’Magnus’ till trädgårdsmästare Nilssons ära. Den första moderna solhatten var född! Eller snarare grodd.

Echinacea purpurea ’Magnus’ har under många år varit en av sensommarens mest odlingsvärda rudbeckior och 1998 utsågs den till Årets Perenn i Sverige och oberoende av detta faktiskt också samma år till Perennial Plant of the Year i USA. Tänk att en liten förädling från skånska Påarp var årets perenn i hela USA, i New York och Seattle, Chicago och Memphis, Dallas och L.A. Det är stort. Låt oss unisont höja våra stämmor och  lyfta på solhattarna för att hedra vår store och nyss bortgångne plantskoleman!

'Magnus' har också fått utmärkelsen AGM, Award of Garden Merit från the Royal Horticultural Society i England.

Men allt detta är historia. Under senare år har sortimentet av Echinacea purpurea och dess hybrider fullkomligt exploderat och idag är det frågan om inte just solhattarna är inneväxten nummer 1 bland hängivna, nyhetstörstande och kioskvältande trädgårdentusiaster.

Många nya sorter har sett och skuggat dagens ljus strax utanför Portland i Oregon. Där ligger Terra Nova Nurseries som utför ett omfattande förädlingsarbete inom främst Heuchera, Tiarella och Echinacea.

Jag har faktiskt inte vågat prova många av de nyare solhattarna i mina planteringar i offentlig miljö, dels för att jag är osäker på härdighet och livslängd, dels för att några av de tidigaste av de nya inte riktigt höll vad de lovade i fråga om blomfärg och stadiga stjälkar.

Men det ser ut som om flera av de senaste sortena kan vara bättre. En av de allra nyaste som jag funderar på att prova är 'Leilani' som verkar mycket lovande, fast det återstår förstås att se om den är tillräckligt härdig för våra förhållanden.

Sorterna med fluffiga diskblommor är jag mindre förtjust i. Men namn som 'Secret Lust' tyder ju på att inte heller förädlaren tycker att de är riktigt rumsrena eller något man skyltar med att man ängar sig åt.

Njut av bilderna här och dröm om en solig sommar. Hälsa också på hos Terra Nova Nurseries där bilderna är hämtade och dröm vidare.

'Kim's Knee High' med hängande strålblommor. Foto: Paul from Alabama
3 kommentarer:

 1. Ja det finns otroligt många snygga nu, jag har inte vågat prova många, för jag har tur om `Magnus´klarar sig här hos mig över vintern, och dom gula, hur är det, dom skall vara jättedåligt härdiga för att i dom är det andra Echinaceor inblandade, har jag hört... Annars var `Flame Thrower´väldigt fräsig :-)

  SvaraRadera
 2. Dette er farlig.....Sååå nydelige bilder av forskjellige solhatter kan få en stakkar til å gå amok i frøkatalogene =) Jeg søkte etter solhatt på E-Bay, og ble sittende og bare nyte! Takk for god informasjon, og nydelige bilder!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Är nyfiken på att förädla det medicinska ur echinacea purpurea.. för att använda det i exempelvis te förebyggande mot bl a förkylning. Någon som har mer kunskap om detta?

  SvaraRadera