fredag 27 januari 2012

Livet i staden

From Toy to Play to Game with Gregory Trefry on stage

Det har varit vinterkonferens i Alnarp igen. Som vanligt är det MOVIUM som hållit i trådarna och samlat ihop en antal intressanta föredragshållare. I år var temat Livet i staden och det var många helt olika aspekter från stadens liv som belystes. Ett spretigt program kan tyckas, men det är väl så som staden är - mångfacetterad och svårgreppbar.

Helga Fassbinder från stiftelsen Biotope City delgav sina tankar om betydelsen av biologisk mångfald och gröna miljöer i staden. Det är ett område som intresserar mig särkilt mycket, så jag lyssnade och tog in så gott jag förmådde. Efteråt presenterade Berit Haggren från Viola mig och Helga för varandra och vi insåg snart att vi tänkte i samma banor. Om det sedan leder till någon form av samverkan får framtiden utvisa. Helga Fassbinder har publiserat sitt föredrag som hon höll i Alnarp på Biotope City.

Piet Oudolf utfrågas av Jonas Michanek, utmärkt moderator för dagen

Störst behållning fick jag annars av Björn Hellströms redogörelse över akustisk design och hållbar stadsutveckling med exempel från Norra Djurgårdsstaden. Vad är oönskat buller och vilka ljud är önskvärda i staden? Björn berättade hur man kan förändra upplevelsen av stadens ljud genom att tillföra nya ljudkulisser som flyttar fokus från trafikens brus, medvetet eller omedvetet. 

Efter många tankeväckande framträdanden var det till slut dags för Piet Oudolf att kliva upp på scenen. Jag har hört Piet många gånger förut, men den här gången var det extra intressant och det var utan jämförelse hans bästa framträdande genom åren. Piet berättade om sina idéer om växtdesign och visade som brukligt undersköna bilder från sina omfattande planteringsjobb.

Sammanfattningsvis var det som alltid en intressant konferens väl värd att dela i, och som oftast är det mötet med alla gamla vänner och affärsbekanta som ger dagen dess extra skinande guldglans.
Här är hela programmet från konferensen Livet i staden.

2 kommentarer:

  1. Very interesting event, I wish I could he attended, thanks for the report. Best, Lula

    SvaraRadera