onsdag 29 februari 2012

Av det nära kan man lära


Rondellen i Jordbo, Haninge, 14 april 2010. Foto: Haninge kommun

Det är så mycket roligare med planteringar i hemtrakten än avlägsna projekt i Långtbortistan. Förra våren byggde vi ju en kalkstäpp i en rondell i Lund och snart, kanske om någon vecka eller två, kommer de första krokusarna att slå ut sina kalkar i full blom bland kalkkrossen. Sen hackar blomprakten sig sakta igång och det kommer att blomma oavbrutet ända till november eller en bit in i december om vädret så tillåter.

Det fina med kråksången, eller råksången som vi säger i Skåne, är att rondellen ligger i min hemstad. Jag kan alltså när som helst ta bilen och rulla ett par varv runt stäppen för att kolla in dagsformen eller stanna till och inspektera biotopen lite närmare och strosandes omkring stilla reflektera över planteringens status och succession.

Naturligtvis är detta oerhört värdefullt och viktigt för att jag ska kunna lära mig mer om dynamiken i en plantering av det här slaget och få ännu fler argument till varför en torrstäpp passar så bra i just gatumiljö.

För några år sedan planterade jag en rondell vid Rörvägen/Nynäsvägen i Jordbo i Haninge och jag har ännu inte haft tillfälle att åka dit för att studera resultatet på plats. Det är ju olyckligt förstås, för jag har inte kunnat dra några som helst kloka slutsatser från det projektet. Ett fåtal bilder som jag har fått från Haninge kommun är det enda som jag sett av skapelsen.

Så då slog det mig att du, ja just du kära läsare, möjligen har vägarna förbi rondellen någon gång eller till och med bor i trakterna kring Haninge och därför kunde hjälpa mig med små rapporter under året om hur det ser ut där uppe. Kanske kan du ta några bilder också som jag kan publicera här på bloggen? Vad sägs? Jag tackar på förhand!

Rondellen, planterad 2008, bilden från 16 juni 2010. Foto: Haninge kommun

Rondellen i Haningen är inte tänkt att vara så blomrik utan där bygger kompositionen mer på effekten av olika prydnadsgräs. När gräsen står som stoltast och viftar med sina vilda vippor får de sällskap av det senblommande gullriset Solidago rugosa 'Fireworks'

Solidago rugosa 'Fireworks' 

Den nyplanterade Trollebergsrondellen i Lund, 11 september 2011

14 kommentarer:

  1. Mycket intressant inlägg.
    Rondeller och trafikplatser med vackra och smarta planteringar är en lisa för själen. Motsatsen är bara irriterande och ibland trafikfarlig,
    I min tidigare hemort Göteborg envisades de med att på de flesta ha ovårdat "klippt gräs" eller glaskross!!! Att göra för höga planteringar eller ogenomsiktliga stenkanter är inte heller så listigt. Rondellen på korsvägen i Göteborg med sina jättehöga granitmurar (som enligt mig tyvärr ser ut som betongsuggor) är så höga att du inte kan se om ett barn är på väg ut i den enormt trafikerade rondellen. Hur tänkte dom? Att alla av skäck skall köra sakta ifall, ifall?
    Grannkommunen Mölndal är däremot en lysande stjärnas på trafikplats- och stadsplanteringshimlen. En fröjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, klippt gräsmatta i en rondell är ju hur tokigt som helst om man betänker hur många gånger som någon måste vara där och klippa gräset. Man undrar verkligen hur de ansvariga har tänkt om de nu har gjort det.

      Men ännu värre är alla dessa illgröna plastgräsmattor som oansvariga i vissa kommuner tillåter att rullas ut. Hoppas att det oskicket inte har spridit sig till västkusten också.

      Jaså, i Mölndal har man tänkt till? Det måste jag kolla in nästa gång jag ska åt det hållet.

      Radera
  2. Rondellen i Haninge är mycket fin hela året! den åker jag förbi ganska ofta, ska försöka komma ihåg att ta kort på den när krokusen blommar.
    Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack det var snällt tänkt och skrivet. Det vore roligt att se några sensommar- och höstbilder också någon gång.

      Radera
    2. Tar med mej kameran på fredag så får du se hur den ser ut nu!

      Radera
  3. Vad spännande att ha något gaunitzskt på så nära håll. Mariana bor nog närmare än jag men eftersom jag gillar att fota så kanske jag kan få bidra men någon bild nån gång.

    Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Kristina! Jag ser fram emot någon av dina bilder när det än blir.

      Radera
  4. Kan du inte berätta var den Lundensiska rondellen finns att skåda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den heter Trollebergsrondellen och ligger vid Bollhuset i Lund. Man passerar rondellen om man åker från Centralstationen mot Värpinge.

      Radera
  5. Rondeller är intressanta! Tyvärr Peter....plastgräset har kommit till västkusten. Närmare bestämt i bla. Öjersjö nära där jag bor. Jag tror jag skrev det i någon tidigare kommentar här på din blogg. Jag håller med Malin om att Mölndal har fina rondeller. Sveriges snyggaste (jag har inte sett dina rondeller ännu Peter.. ;) ) måste vara den i Mölndals centrum med grus, sten och stockar och med växter som Phormium, Cordyline div gräs och mycket annat spännande.

    -Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Magnus jag minns nu attt du skrev om plastgräs i Göteborg i en kommentar under Fulgrönt längs vägen förra året. Rondellen som du beskriver från Mölndals centrum låter ju väldigt spännande. Är du inblandad i dess tillkomst månne?

      Radera
  6. Ann-Sofie: jeg tror rondellen i Lund er en av rundellene når man kjører fra Lunds togstasjon mot värpinge/lomma. Det er den rondellen som før hadde grantrær om jeg minnes rett? I vinter var det lys-engler som dekorerte rondellen? Kommer inte alls ihåg vad det området heter....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, Maria. Trollebergsrondellen är namnet.

      Radera
  7. I like your blog. Try to check my blogs including mainly antique pictures:
    INVITATION

    http://mynewoldpictures.blogspot.com
    http://mypetarts.blogspot.com
    http://mynaturepictures-benmil.blogspot.com
    http://www.flickr.com/photos/63274960@N00/
    http://www.warforum.cz/viewtopic.php?p=9015476#9015476
    http://www.warforum.cz/viewtopic.php?t=612362&start=2160
    zahradniknacestachcasem.blog.cz

    SvaraRadera