torsdag 17 mars 2011

Fulgrönt längs vägen

Gräsligt värre

Kan det bli värre än så här? På Dalbyvägen i Lund har någon illvillig varelse på fullaste allvar rullat ut syntetgrönt konstgräs på refuger och trafiköar. Jag har dessvärre redan stött på samma eländesyttring i Sjöbo, så förmodligen finns det på fler ställen.

Särskilt just nu när våren sakta börjar vakna och stadens gräsytor normalt är färgade i avmättade, vackert bleka halmfärger, känns det skrikgröna förstås ännu mer malplacerat. Jag undrar hur någon ens kan komma på tanken att täcka refuger med grön gräsimitation. Då hade det i så fall åtminstone varit roligare att välja en helt annan färg - blått eller gult med röda prickar eller vad som helst - än att försöka att imitera en levande, föränderlig gräsmatta. Det är ju dömt att misslyckas på förhand.

Grön asfalt brukar ju skämtsamt föreslås som ett alternativ till nyblivna villaägare som fått sin trädgård på köpet som ett ovälkommet bihang till själva huset. Men det är ju sagt på skämt medan konstgräsrefugerna faktiskt verkligen existerar. Jag föredrar utan tvekan vanlig asfalt på refugerna framför konstgräs. Asfalten ger sig i varje fall inte ut för att vara något annat än just asfalt, medan konstgräset låtsas vara riktigt gräs.

I vår trafikmiljö har vi redan nog av statiska och döda material. Vad vi behöver är istället mer liv och rörelse, mer av årstidsväxlingar och en varierad, levande livsmiljö som kontrast till sten och asfalt, stål och betong.

Refuger kan planteras med marktäckande blommande örter. Det finns många utmärkta exempel på levande refugrabatter i landet, inte bara i Sävsjö och Enköping. Helt underbart vackra trafikmiljöer får vi om torrängen, stäppen eller låggräsprärien används som tema. Då blir det extremt lättskött, billigt och ack så vackert.

Däremot bör man undvika att plantera traditionella perenner som jättedaggkåpa och kungsnäva i refugerna som man gjort på sina håll i Malmö. Sådana planteringar måste nämligen vattnas under torrperioder.

Plastgräs vill vi inte ha. Men kan det dessutom möjligen bli ännu värre? Man undrar ju i sitt oroade stilla sinne vad nästa grepp ska bli. Steget till att plantera konstgjorda plastblommor i grälla syntetfärger känns tyvärr inte oöverstigligt långt. Hemska tanke!

Plast och asfalt istället för levande, blommande växter i Lund

10 kommentarer:

 1. Instämmer helt, det är total katastrof!
  Tyvärr så blir det även vanligare här uppe i
  Göteborgs trakten. Fast det finns några
  rondeller där någon/några tänkt till.
  Att just "piffa" upp rondeller och refuger
  blir allt vanligare. Vilket iofs är bra, men
  det är sällan det blir lyckat. Just konstgräs
  är väl det värsta av allt. På flertal ställen
  har (o)gräs slagit rot i det konstgjorda så
  då hjälper det inte ens med plast för att hålla det borta......

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Hej Magnus! Tack för medhåll! Ja, jag har just funderat över det här med ogräs i plastgräsmattorna. De är genomsläppliga för regn och det borde ju betyda att ogräs lätt kan etablera sig i mattan. Vet du om de borstas rena eller vilken annan underhållsskötsel som förekommer?

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte det förekommer någon rensning
  överhuvudtaget på dessa ytor. De ogräs jag ser
  har övervintrat och vuxit där ett bra tag.
  Känns lite som om de som är ansvariga blev
  överaskade.Förmodligen tittar ingen till ytorna, eftersom tanken var att det inte skulle
  etablera sig något ogräs i den "vackara" evigt gröna plast ytan. Så då finns det ingen anledning att planera in något underhåll.
  Vad fint och billigt det blir!

  /Magnus

  SvaraRadera
 4. Hoppas det inte sprider sig.
  Har sett det utomlands i hotellplanteringar men trodde aldrig det skulle dyka upp här förutom på balkonger.
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Hela Malmö är fullt...

  Klart det blir ogräs ändå om de inte rengörs. Det kommer blåsa dit organiskt material som fastnar i den tjocka raggen. Detta bryts ned så småningom och blir grogrund till fröer som oxå letat sig dit.

  Men om jag får tycka lite så är jag inte helt negativ till konstgräset. När man sveper förbi i trafiken, så hinner gemene man inte reflektera så mycket över om det är fejk eller inte. Bara att det är "grönt och skönt" istället för grått. Funkar säkert skitbra hela säsongen uppåt landet, där man har snö som täcker det vintergröna gräset. Då blir det inte lika onaturligt som i söder. Skulle vara intressant att se en undersökning som visar hur folk uppfattar konstgräs.

  SvaraRadera
 6. Tacka vet jag Sävsjö där perennerna fått flytta in på alla refuger i stan. Vackert OCH lättskött OCH därmed billigt/prisvärt. Kan "lilla" Sävsjö så kan alla, det är bara vilja som krävs!
  Eva
  PS Konstgrästillverkarna täljer guld just nu. Misstänker att de har en ännu större monter på Trädgårdsmässan än förra året :(

  SvaraRadera
 7. Ja, tacka vet jag refugerna i Sävsjö! Det här är ju groteskt. Så här kan det ju se ut med endast en liten arbetsinsats: http://blogg.perenner.se/2010/05/07/timjan-–-inte-bara-krydda/20090729-170010/
  Nog skulle väl de flesta föredra detta?

  SvaraRadera
 8. Tror inte mina ögon! För mig är det helt galet, tok galet. Måtte det inte komma norrut, för då måste jag nog bli vandal.)

  SvaraRadera
 9. Gräsligt skulle jag vilja säga!

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 10. Såg nu att ordvitsen redan fanns i din text. (Ska försöka komma med något nytt nästa gång!). Skämt å sido; det är förfärligt fult med konstgräs och jag kan inte tänka mig att det kommer att åldras särskilt värdigt heller. Med ogräs och allt!
  Hälsningar igen
  Kristina

  SvaraRadera