torsdag 9 juni 2011

Sabina på Chelsea Flower Show

The Telegraph Garden "Modern Classic"


Dagens inlägg har inte jag skrivit. Det är istället författat av min kära kollega Sabina Jallow som besökte Chelsea Flower Show i London tidigare i år. Tack för bidraget Sabina! Så här skriver hon:

Hej Peter!
Här kommer min rapport från RHS Chelsea Flower Show, en riktig liten orgie i visningsträdgårdar!
Fotona är tagna av Jeremy Garnett, en trevlig herre som var min värd.

Där nutid och historia möts
Best in show i år var, The Telegraph Garden "Modern Classic", sponsrad av Daily Telegraph och designad av Cleve West.

Det speciella med trädgården är att man blandar gammal hantverkskunskap med modern teknisk kunskap. Man mixar exempelvis stapelmursteknik - kontroversiellt nog är stenarna staplade med sin smalaste sida nedåt som om de var en del av en valvkonstruktion - med pelare av betong men med en ytstruktur som liknar tandhuggning.

Här finns även en kaskad med fem mjuka strålar med renässanskänsla men skapade genom avancerad modern teknik. Trädgården har fyra nivåer och ska likna en gammal ruin. Planteringen är vild med fänkal, Eryngium agavifolium, Achillea ’Taygetea’ och många tvååringar som riddarsporren Delphinium requienii och palsternacka som dominerar med sina gula kronor.

Dominant är även den skarpt mörkröda nejlikan Dianthus cruentus som återkommer som små öar i ett silvrigt bladverk och det höga gräset tuvtåtel, Calamagrostis x acutiflora. Två små träd, Sophora japonica, bildar övergång mellan utställningsträdgården och de befintliga häckarna.

Torr och varm vår
Utmärkande för årets show är att England haft en så varm vår att både påskliljor och pioner faktiskt blommar samtidigt. Problem för alla trägårdsdesigners så klart! Men man har bara lovat att hålla sig till ett bestämt färgschema så växterna är ju utbytbara.

Några tendenser som jag spottat är att man gillar att blanda köksträdgården och blomsterrabatten, vertikal odling med plats för ätliga växter, insekter och smådjur, klimatsmart odling samt att binda ihop dåtid och nutid som "mitt keltiska barndomsminne" och vinnarens romantiska ruiner.

The Laurent-Pierre Garden designad av Luciano Giubbile

Våra favoriter på Chelsea Flower Show 2011, Jeremy och Fiona Garnetts samt mina, är:
The Laurent-Pierre Garden designad av Luciano Giubbile, som elegant champagneminglande struttade runt i gummistövlar. Trädgården var enkelt elegant, en klassisk och lugn komposition med en flätad paviljong vars dörrar rörde sig i vinden. Smakfullt och vackert!

The B & Q Garden, RHS Chelsea Flower Show 2011

The B & Q Garden är designad och byggd av Laurie Chetwood and Patrick Collins. Allt i trädgården utom träden var ätbart. En vertikal köksträdgård och ett insektshotell var pricken över i.

The Irish Sky Garden

The Irish Sky Garden, designad av Diarmuid Gavin, var både spektakulär och mycket sobert välgjord. I markplan fanns en vattenträdgård med 25 stycken en meter vida, runda vattenspeglar i ett bulligt vintergrönt hav. Över konformade bokar svävade en paviljong som hålls på plats av en kranbil.

Nämnas bör även Bunny Guinness Upmarket Formal Kitchen Parterre, som inte fick någon direkt utmärkelse och vi undrar förstås varför. Flätade upphöjda odlingsbäddar för grönsaker och bär samt stora terrakottakrukor för citronträd och fikonträd. Råvarorna ska vara nära köket. Vem vill ha kylskåpet långt från spisen!

Det var allt!

Hälsningar,
Sabina Jallow


Sabinas håruppsättning - best in show?

2 kommentarer:

  1. wow- that Luciano Giubbile design is amazing- It is so in rhythm with nature and natural beauty! All the best and have a lovely weekend.

    SvaraRadera
  2. Hello, very interesting photographs. I allways like to see them from the flowershows, but much more I look plants in privat gardens.

    Sigrun

    SvaraRadera