onsdag 22 juni 2011

Hidcote Manor i maj


Det har varit så mycket att ta itu med på sistone att jag inte ens hunnit att berätta vidare om vår fantastiska studieresa till England. Men nu när kurserna i Alnarp har avslutats och studenterna fått ett välbehövligt avbrott i sina studier kan det vara på sin plats att fortsätta med bildkavalkaden.

Efter den uppskattade besöket på Broughton Grange for vi vidare till Rousham House and Garden och därefter till en av Karins absoluta favoritplatser, Hidcote Manor, skapad av Lawrence Johnston under tidigt 1900-tal. Utmärkande för Hidcote är de många olikstora trädgårdsrummen med skiftande namngivna trädgårdsidéer och framförallt de sinnrika och väl genomtänkta förbindelser mellan dessa rum.

Häckarna av främst bok, avenbok, idegran och järnek - ibland flera arter blandade - har stor betydelse för upplevelsen och utgör själva grunden i konstruktionen av trädgårdsplanen. Varje rum har getts sin speciella prägel. Här finns större rum med vildväxande woodlandstema, gammaldags cottagestuk, intimare strikta rum som är tydligt renässansinspirerade och så mer tidstypiska 1900-tals mixed borders med färgtema.


The red border på Hidcote Manor

The red border är en klassisk mixed border med sitt bästa uttryck under hög- och sensommar, men som även nu i maj visar upp stora skönhetsvärden med kontrasten mellan de skira, solbelysta tulpanerna mot de dovare, purpurröda tonerna från buskar som blodplommon, rödbladig perukbuske och dito berberis.


Tulpanerna strålar i solgasset i den röda rabatten

Ett rum i förenklad cottage-stil

I ett av woodland-rummen samsas klockhyacint med frilandsadiantum


Wisteria floribunda med långa, ametistrosa blomklasar

6 kommentarer:

 1. Peter, nice to see this garden again. Hidcote ist a very special garden, I love him.

  Sigrun

  SvaraRadera
 2. men, men vill se mer så klart:) Hade allt för späckat schema när vi var i England i början på juni (17 trädgårdar på 6 dagar), så vi hann inte med Hidcote.... men nästa gång ska jag absolut!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt Blåregn!!
  Det var mycket som gick i mörkröda och eldiga färger i trädgårdarna nu jämfört med förra gången jag var där.
  Fina kontraster, gillar när det blandas med olika mörka bladformer och inte bara planterar en mörk bland allt det gröna.
  Mariana

  SvaraRadera
 4. So Hidcote is a "him", eh? Is Sissinghurst a "she" then?

  17 på en knapp vecka? Hur gick nu det till kan man undra...

  Ja, den röda rabatten på Hidcote är nog en av de bästa röda jag sett. Kanske den mest berömda dessutom.

  SvaraRadera
 5. ja hahhaha kan man undra:) trots det han vi med att både äta och sova, tänka sig!

  SvaraRadera