onsdag 17 augusti 2011

Fjärde sommaren med prärien i Alnarp


Under tiden som jag studerat prärier i USA har prärieplanteringen på hemmaplan i smyg utvecklats till ett eldorado av blomsterprakt. Just nu blommar de tusen rosenstavarna och de ackompanjeras av gullris, rudbeckia och några andra enstaka prärieinvånare.

Vi har planterat två arter av rosenstav på prärien. Liatris graminifolia som är tidigast, börjar blomma redan under den första hälften av juli och är nu nästan utblommad. Istället har Liatris pycnostachya fullständigt tagit över scenen. Den är syskon till Liatris spicata men kan genom den fina behåringen på stjälken lätt sklijas från brorsan som har hårlösa stjälkar.Liatris pycnostachya växer i det vilda främst på friska till ganska fuktiga marker, men kan stundom hittas på torra prärier också. I Alnarp har de utvecklats väl på den torra lättleran, men föryngrar sig inte här vad vi kunnat se ännu.

Prärien i Alnarps anlades i oktober 2007 och blommar nu alltså den fjärde sommaren efter plantering. Den tycks bli bättre och bättre för varje år precis som det ska vara.


Liatris pycnostachya i full blom, 16 augusti 2011

Till vänster på bilden blommar en röd liten Silene regia

4 kommentarer:

 1. En härlig biotop soom ni skapat... Hoppas at den fortsätter att utvecklas och bara bli bättre och bättre med åren.

  Ha det bra, Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. Fin Prärie!
  Man kanske får börja tänka på Prärie rabatter om sommrarna ska bli lika torra som i år.
  Mariana

  SvaraRadera
 3. Fint! Jag besökte prärien alldeles i början av augusti och det blommade mängder av rosenstav, gissar att det var graminifolia. Däremot sågs inte mycket av Rudbeckia pallida till. Jag antar att det betyder att den utvintrat?

  SvaraRadera
 4. Ja, visst är det fint! Prärier kan vara torra, men det är inte alls nödvändigt. Man kan skapa prärier med alla fuktighetsgrader från extremt torra till torra, friska, fuktiga och riktigt våta. Prärien i Alnarp kan nog betecknas som torr-frisk.

  Läkerudbeckian, Echinacea pallida, blommar i juni-juli så den var bara utblommad när du var där i augusti Lars. Den är väldigt torktålig och mycket härdig så den försvinner inte i första taget.

  SvaraRadera