fredag 16 december 2011

Wolfgang Oehme gick bort idag

Wolfgang Oehme har försvunnit bland de himmelska gräsen 

Wolfgang Oehme (1930-2011) gick bort idag. Som sig bör så vandrade han säkert mot ljuset genom en tunnel av höga, böljande gräs. Wolfgang var en av Nordamerikas främsta växtdesigner och tillsammans med James van Sweden gjorde han sig känd för en planteringstil med stora, sammanhängande ytor ofta med en enda växt eller några få olika växtformer. Prydnadsgräs tillhörde favoritväxterna i deras kompositioner. Tillsammans drev de landskapsarkitektfirman Oehme van Sweden Landscape Architecture.

Jag träffade Wolfgang några gånger på ISU-mötena i bland annat Holland och Tyskland och framförallt har jag studerat och beundrat hans och James planteringsstil i Chicago Botanic Garden. Wolfgang kommer att lämna ett stort tomrum efter sig men också många storskaliga, spännande perennplanteringar med böljande gräs.

Bilden är hämtad från bloggen Grounded Design som också är min källa för Wolfgangs bortgång

3 kommentarer:

  1. Ja, deras stil tar man inte miste på. Men det krävs en ordentligt stor och flott egendom för att stilen ska komma till sin rätt, eller överhuvudtaget få plats. Finns det någon anläggning i Sverige som kan sägas vara representativ för Sweden & Oehme?

    SvaraRadera
  2. Ja, deras planteringar gör sig bäst i en park eller i stora ytor i offentlig miljö. De har ju också skapat flera privata anläggningar, men då är uttrycket ofta mer småskaligt och lite mer varierat.

    Jag kan inte komma på någon anläggning i Sverige som är direkt Oehme van Sweden-inspirerad.

    SvaraRadera