tisdag 13 juli 2010

Eleganten med pålroten





Ett kort mellanstick från prärien i Alnarp mitt i Sävsjöbesöket kan inte undvikas. Nu har nämligen en av mina favoriter bland perennerna börjat blomma på allvar, just det, Echinacea pallida, läkerudbeckia eller blek solhatt som jag redan  rapporterat om på denna blog. Men det hjälps inte, den måste lyftas fram igen. Där står den. Elegant, reslig, med sirliga, hängande kantblommor i nyanser från nästan vitt till mörkt violettrött. Men oftast blekt rosaviolett. Underbart! Blommorna lockar till sig dagfjärilar, blomflugor och andra läckergommar.


Läkerudbeckan har en pålrot som letar sig djupt ner i jorden. Det gör att den tål torka bättre än de flesta och också att den kan leva kvar i trädgården i åtskilliga decennier, ja kanske sekel.


5 kommentarer:

  1. Så härliga bilder! Hos mig dröjer det lite till innan mina Rudbeckior blommar.
    Äntligen fick vi en timmes regn.
    Ha en fortsatt skön sommar.
    Hälsningar, Petra B.

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Visst är de tjusiga de hängande kantblommorna. Men visst har väl de vilda formerna av E. purpurea likadana hängande kantblommor? Vad är det som gör att du föredrar E. pallida? Är den härdigare eller på annat sätt mer långlivad? E. purpurea kan ju vara lite skakig, härdighetsmässigt.

    Sorten Magnus har ju varit allenarådande och den har ju inte dessa hängande kantblommor, utan mer säljande(?) uåtriktade. Men man förlorar ju då ett kännetecken för prärieblomningen och en hel del grace.

    SvaraRadera
  3. Här dröjer det också ett tag innan rudbeckian blommar, alltså de vanliga, gula som rödvioletta Rudbecka fulgida & Echinacea purpurea menar jag alltså. Men läkerudbeckian börjar oftast att blomma några veckor tidigare. Skön sommar du ock Petra!

    Ja, vildformen av Echinacea purpurea har också kantblommor med häng. Men även om läkerudbeckians hängblommor varierar i form och storlek så är de oftast längre, smalare och vanligen mycket elegantare enligt mitt tycke. Titta på den översta bilden här så förstår du vad jag menar.

    Dessutom är E. pallida både lite härdigare och betydligt mer långlivad och så tål den ju torka mycket bättre.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är riktigt tjusigt! Fin bild där!
    En annan trodde ju att det var E. purpurea som hade de läkande egenskaperna, men det var alltså fel, det finns en riktig läkerudbeckia. Den verkar alltså ha flera goda egenskaper dessutom. Imponerande att du letar reda på dessa växter och dessutom odlar fram plantmaterial! Man kan väl tänka sig att det kommer (eller finns) något mer enhetligt urval av denna eller någon vegetativt förökad klon.

    SvaraRadera
  5. Alla Echinacea innehåller echinacin i varierande grad. Det finns inte dokumenterat att indianerna någonsin använde E. purpurea, men däremot E. pallida och E. angustifolia som också är de som har den högsta koncentrationen av echinacin.

    Det kommer säkert vegetativa kloner också av läkerudbeckia; se på sortexplosionen av röd solhatt! En namnsort finns i alla fall redan, 'Hula Dancer' som har nästan vita kantblommor.

    SvaraRadera